Zdrave školske marende za istarske osnovne škole

Hannnes Arch (M. MIJOŠEK)
Hannnes Arch (M. MIJOŠEK)

Danas je u blagovaonici Osnovne škole Vidikovac održan 5. Susret promocije zdravih školskih marendi za sve osnovne škole s područja grada Pule. Ovaj projekt, koji za cilj ima stvaranje zdravih prehrambenih navika kod djece, predstavili su predstavnici ustanova koje već nekoliko godina zajedničkim snagama rade na uvođenju zdravih prehrambenih navika među stanovnicima našeg grada, ali i cijele Istre. Uz djelatnike i učenike škole domaćina, te ravnatelje drugih pulskih škola, bili su tu zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Sonja Grozić-Živolić, te nutricionistica u Savjetovalištu za prehranu Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Vedrana Fontana.

Zdrava prehrana širi se i dalje

Kako je istaknula pedagoginja škole Vidikovac Suzana Mohorović, projekt uvođenja zdrave prehrane u škole krenuo je 2013. godine u suradnji Grada Pule, gradskih osnovnih škola i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, a zahvaljujući njemu djeca svakodnevno dobivaju zdrav i nutritivno vrijedan obrok, te ujedno polako stječu navike zdrave prehrane koje će ponijeti sa sobom kroz život. Elena Puh Belci istaknula je pak da je ovakva prehrana u našim školama nadstandard hrvatskog školstva koji čini dobro i djeci i roditeljima koji su do sada za projekt imali samo riječi hvale.

U sklopu susreta predstavljena je "Brošura školskih recepata prilagođena djeci s posebnim prehrambenim potrebama" autorica Vedrane Fontana i Olge Dabović Rac iz spomenutog Savjetovališta za prehranu.

- Ove godine smo napravili određeni iskorak u našoj zadaći promocije zdravlja i kvalitetne prehrane tiskanjem brošure zdravih recepata kojom smo zahvatili i djecu sa specifičnim prehrambenim potrebama zbog nekih njihovih zdravstvenih stanja. Za slijedeću godinu planiramo s Gradom Pulom daljnju promociju zdrave prehrane u osnovnim školama, ali i u predškolskim ustanovama, kako za osoblje predškolskih ustanova, tako i za roditelje djece. Također planiramo započeti s predstavljanjem zdravih prehrambenih navika i rada našeg Savjetovališta po gradskim mjesnim odborima, a sličnu ovakvu brošuru planiramo tiskati i za polaznike Škole za odgoj i obrazovanje u kojoj će recepti biti prilagođeni njihovim mogućnostima i potrebama, no već ove godine ćemo krenuti s radionicama zdrave prehrane u toj školi, rekao je Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Za ovaj su se projekt, dodao je, zainteresirale i neke druge istarske općine i počele s njegovom implementacijom, što dovoljno govori o njegovoj kvaliteti. Kao daljnje ciljeve u skorašnjoj budućnosti Stojanović je istaknuo da će zdravom prehranom pokušati obuhvatiti i srednje škole koje nisu obavezne nuditi djeci školsku marendu, što će biti dodatni izazov.

Marenda prilagođena svim potrebama

Nutricionistica Vedrana Fontana kazala je da i ova brošura i sve druge aktivnosti savjetovališta za zdravu prehranu doprinose povećanju kvalitete života naših sugrađana koje bi trebalo početi usvajati već u najranijem djetinjstvu.

- Ova brošura posebna je po tome što nudi zdravije varijante nekih poznatih jela i napitaka, a recepti su prilagođeni osobama s dijabetesom oba tipa, sa celijakijom i nekim drugim zdravstvenim teškoćama. Svi ovi recepti jednostavni su i za pripremu kod kuće, te mogu poslužiti i roditeljima, rekla je Fontana.

U blagovaonici se na stolovima danas našao dio zdravih jela i pića predstavljenih u ovoj brošuri poput slatke krem juhe od cikle s rižom, salata od mrkve i krastavaca, miješana salata sa slanutkom, pita sa sirom i tikvicama, krumpir salata, morski rižoto s povrćem, ali i slatki deserti kao što su zobeni prutići s rogačem i prosom ili puding od ječma s bananom, grožđicama i cimetom. Uz ovakav menu ponuđena su i zdrava pića napravljena u kuhinji od voća i povrća. Djeca su, naravno, izbjegavala juhe i salate, no zato su vrlo rado probala druga jela koja su im vizualno ipak bila primamljivija ili prepoznatljiva, a brzo su planuli i prirodni sokovi.

Kako nam je rekla glavna kuharica škole Vidikovac Verica Zorić, kojoj su danas u spravljanju jela pomagali učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te Strukovne škole Pula, učenici u ovoj školi svakodnevno imaju kuhane obroke, a "suhu" marendu u vidu krofni ili hot-doga dobivaju eventualno jednom tjedno.

- I mi smo danas dosta toga naučili. Jela su jako zanimljiva i dobra, pa se nadam da će ih i djeca prihvatiti. Činjenica je da će nam ovakva brošura dosta pomoći jer stvarno iz godine u godinu imamo sve više djece koja zbog svog zdravstvenog stanja imaju specifične prehrambene potrebe. Mislim da im samo treba dati malo vremena da se priviknu, isto kao i mi koji smo se i danas morali malo više potruditi jer smo radili s nekim namirnicama koje inače ne koristimo, jednako kao što smo im dali vremena da se naviknu na kuhana jela koja su sada jako lijepo prihvaćena, kazala je Zorić.

Najesti se do sitosti koja ne prolazi tako brzo, ali bez osjećaja težine, nadutosti ili pospanosti nakon jela, uz to unijeti u organizam visoko vrijedne namirnice s puno blagodati za naš organizam, i da sve to bude ukusno? Može se, a to su nam u školi Vidikovac upravo danas dokazali. (Patricija SOFTIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter