Zdrave namirnice koje cuvaju organizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pravilna prehrana neophodna je za ocuvanje zdravlja i organizma kojem je unos zdravih tvari potreban kako bi kvalitetno održavao tjelesne funkcije. Puno je zdravih namirnica koje cuvaju organizam, ali odredeni plodovi voca i povrca takoder pomažu i u lijecenju pojedinih bolesti - od raka preko srcanih problema pa do povišenog kolesterola. Osim što su ukusne, takve namirnice imaju još jednu prednost - njihova konzumacija pozitivno utjece na raspoloženje.

Kivi - taj mali plod sadrži duplo više vitamina C od narance, a takoder sadrži mnogo minerala. Kao plod bogat antioksidansima, kivi štiti organizam od bolesti srca, snižava kolesterol i krvni tlak, a pomaže i u borbi protiv raka. Takoder, u kineskoj medicini kivi se koristi kao plod koji pomaže zacijeliti površinske rane. Kao mjeru se preporuca pojesti jedan kivi dnevno.

Po svom antibakterijskom djelovanju poznate su trešnje. One sadrže jako malo kalorija, ali su u isto vrijeme veoma hranjive. Djeluju blagotvorno protiv raznih upala, a kiselina koju sadrže sprjecava rast tumora. Guava je tropsko voce zelene boje i okruglog oblika, a sadrži veliku kolicinu antioksidansa lycopena koji pomaže u borbi protiv raka. Naime, lycopen štiti zdrave stanice organizma od širenja bolesti. Takoder, guava sadrži mnogo vitamina C, a djeluje blagotvorno i na povišeni krvi tlak.

Naizgled obicna namirnica, grah obiluje hranjivim i zdravim tvarima. On snižava kolesterol, regulira šecer u krvi i proizvodnju inzulina, pomaže probavu i štiti od raka. Naime, grah sadrži vlakna, proteine i antioksidante koji usporavaju rast tumora. Istraživanja su pokazala kako žene koje konzumiraju grah barem dva puta tjedno, imaju 25 posto manje mogucnosti oboljenja od raka dojke.

Potocarka ili dragušac je trajna vodena biljka koja raste samo u cistoj vodi. Rezultati istraživanja pokazali su kako ekstrakt dobiven iz zdrobljene potocarke zaustavlja rast stanica raka dojke, a nedavne studije pokazuju kako ova biljka može pomoci i u prevenciji raka. Takoder, potocarka jaca imunitet, veoma je hranjiva, a sadrži malo kalorija.

Vecina ljudi zna kako je špinat veoma zdrava namirnica. On pomaže u prevenciji bolesti oka i gubitka vida, a takoder stimulira rad mozga. Pomaže u prevenciji raka prostate, a štiti srce i jaca kosti. Izmedu velikog broja hranjivih namirnica, špinat sadrži i vitamine K, A i C, zatim kalcij, magnezij i željezo. Po mnogim pozitivnim utjecajima na organizam poznat je i luk koji sadrži enzime za zaštitu zdravih stanica od raka, a pomaže i u lijecenju bolesti srca i kolesterola upravo zbog mnoštva antioksidansa koje posjeduje. A antioksidans karotenoid može se naci u mrkvi.

Istraživanja pokazuju kako konzumacija samo jedne mrkve dnevno može upola smanjiti rizik od raka pluca. Takoder, mrkve sadrže kalcij, magnezij i fosfor te vitamine A i C. Osim mrkve, bogat izvor vitamina C, ali i vitamina K jest kupus. On sadrži i velike kolicine antikancerogenih materija koje uništavaju slobodne radikale. Sok od kupusa ujedno pomaže izljecenju cira na želucu.

Teško je naci izvor hrane koji sadrži toliko hranjivih tvari kao brokula. Samo jedna glavica ove biljke obiluje razlicitim vitaminima, vlaknima, sulfurom i željezom, a pomaže eliminaciji kancerogenih elemenata iz tijela. Poput brokule, i kelj sadrži mnoštvo antioksidansa koji sprjecavaju razvoj tumora. Osim toga, kelj je prirodan izvor željeza, a takoder pomaže cirkulaciju i jacanje kostiju.

Na kraju, postoji još jedna naizgled obicna biljka koja blagotvorno djeluje na organizam. To je maslacak, koji ima dugu povijest korištenja u medicinske svrhe. Lišce maslacka sadrži beta karoten - antioksidans koji ima razarajuce djelovanje na razlicite vrste tumora. Lišce ove bilje konzumira se sirovo ili kuhano, a pozitivno djeluje na želudac i bubrege, koristi se u borbi protiv hepatitisa, zatim bolesti jetre i bubrežnih kamenaca.


Podijeli: Facebook Twiter