Zdrave namirnice djeluju kao facelifting

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok mnoge žene troše vrtoglave svote novca na skupocjene kreme koje obecavaju smanjivanje bora i mladolik izgled, zaboravljaju da njegovan i zdrav izgled pocinje iznutra, a najbolji put je obogatiti prehranu namirnicama koje sadržavaju kolagen.

Kolagen je jedan od najcešcih proteina u našem tijelu, cak 25 do 30 posto svih proteina sadržava kolagen, a upravo on igra kljucnu ulogu u izgledu naše kože. Kljucna je komponenta donjeg sloja kože te je odgovoran za održavanje mladolikog i zategnutog izgleda kože lišenog bora.

Tijekom godina razina kolagena opada te se pojavljuju bore na licu, uzrokovane sve manjom elasticnošcu kože. Ta promjena se dogada u prosjeku nakon 25. godine kada naše tijelo proizvodi sve manje kolagena. Umjesto kupnje raznih kozmetickih proizvoda i nadomještanja kolagena izvana, bore možete zagladiti i nahraniti tijelo kolagenom iznutra, biranjem odredenih namirnica koje omogucavaju mladolik izgled.



Tofu i soja

Razdoblje menopauze te opadanje razine hormona estrogena povezani su s manjom kolicinom kolagena, a istraživanja pokazuju da se cak 30 posto kolagena gubi svakih pet godina nakon nastupa menopauze.

No konzumacijom soje i tofua možete nadoknaditi cak šest posto kolagena za šest mjeseci. Soja sadržava fitoestrogen koji ima identican ucinak kao i hormon estrogen te ce potaknuti proizvodnju kolagena i pomoci pri održavanju mladolikog izgleda tijekom godina.



Losos

Losos i drugo riblje meso koje je bogato masnocama, poput skuše, sleda i sardina, poznato je kao mocna hrana za kožu zbog visoke razine omega-3 masnih kiselina koje sadržava. Americki dermatolog Nicholas Perricone preporucuje upravo ovu hranu za svjež i mladenacki izgled kože. Kako tvrdi, riba može pomoci i pri samoj prevenciji dok bore i znakovi starenja nisu vidljivi jer konzumacijom ovih namirnica štitite i osiguravate koži dovoljnu kolicinu kolagena.



Puretina

Purece meso je odlican izvor proteina, nužnih za opskrbu kolagenom, no osim toga sadržava i protein karnosin. Karnosin usporava proces starenja kože koji uzrokuje manjak kolagena, a rezultat ce biti znatno elasticnija koža.



Špinat

Povrce tamnozelenih listova poput špinata, kupusa, potocarke i kelja bogato je antioksidansom luteinom. Upravo su antioksidansi prijeko potrebni ukoliko želite zadržati dovoljnu razinu kolagena za mladolik izgled jer neutraliziraju slobodne radikale. Slobodni radikali su nestalni kemijski spojevi koji nastaju tjelesnim funkcijama, ali su uzrokovani i eksternim utjecajima poput UV zraka, a smanjujuci razinu slobodnih radikala, povecavate razinu kolagena.



Borovnice

Razno bobicasto voce poput borovnica i jagoda prepuno je vitamina C, koji je jedan od kljucnih sastojaka za zadržavanje kolagena u organizmu. Osim toga, vitamin C pomaže i u održavanju antioksidnsa u tijelu, a konacni rezultat je zategnutija i mlada koža.

Osim konzumacijom ovih namirnica, izbjegavanjem hrane pune šecera možete puno uciniti za svoju kožu i ten. Šecer je neprijatelj broj jedan kada se radi o mladolikom izgledu.


Podijeli: Facebook Twiter