Zdrave marende u osnovnim školama

Konferencija za novinare u Komunalnoj palači (N. LAZAREVIĆ)
Konferencija za novinare u Komunalnoj palači (N. LAZAREVIĆ)

Krofne i pizze uskoro bi trebale biti izbačene iz školskih marenda, a na njihovo se mjesto uvode maneštre i sardele. Od ove jeseni, u sklopu projekta Promocija pravilne prehrane u osnovnim školama, na području grada Pule školarcima će se nuditi zdravi meniji. Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare u Komunalnoj palači, projekt je započeo 2009. godine u suradnji Grada Pule kao osnivača osnovnih škola i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. 

- Tijekom ove četiri godine uložili smo oko 2.380.000 kuna u opremanje školskih kuhinja kako bi udovoljile sustavu kvalitete i sigurnosti hrane HACCP-u i bile spremne započeti provoditi projekt. Još oko 300.000 kuna namijenili smo za edukaciju kuharskog osoblja svih pulskih škola, koji su time dobili i priliku po prvi puta surađivati i dijeliti iskustva, istaknula je zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci.

- Pri sastavljanju menija vodili smo se time da namirnice budu sezonske i s našeg podneblja, dakle uz poštivanje mediteranskog načina prehrane koju i Svjetska zdravstvena organizacija preporuča. Dakle, na meniju će biti naše tradicionalne maneštre, rižota s raznim vrstama mesa i povrća, fritaje s povrćem, blitva ili varivo uz sardele, kazala je voditeljica programa Olga Dabović Rac iz Zavoda. Predstavljanje budućih školskih menija održat će se danas u 13 sati u Osnovnoj školi Šijana, a degustirat će ih sami učenici i zatim ocijeniti.

Osim kuhanih marendi koje će škole spremati jednom ili više puta tjedno ovisno o svojim tehničkim mogućnostima, na meniju će i dalje biti prisutne suhe marende. Djeci bi se trebali nuditi zdravi sendviči sa sezonski povrćem i namazom od sira ili tunjevine, zatim griz ili riža na mlijeku uz orašaste plodove i sušeno voće te žitne pahuljice i slično.

- Nakon što smo riješili sanitarno-tehničke i higijenske uvjeta u samim kuhinjama, kao i samu edukaciju kuhara, u sljedeće razdoblju vodit ćemo računa da škole provode preporuke o zdravoj prehrani, odnosno kontinuirano pratiti uvođenje zdravih marenda u osnovnim školama, istaknuo je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović.

Trenutno školsku marendu u 11 osnovnih škola prima oko 50 posto učenika, odnosno oko 2.500 djece. Cilj je da se ovaj postotak poveća, da učenici stvore pravilne prehrambene navike i da škole što češće pripremaju kuhane marende. Naravno, istaknuto je da je pri tome potrebna i velika podrška roditelja. Cijena školske marende ostaje ista - osam kuna, a ručka koji se daje u programu produženog boravka 20 kuna. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter