Zdrava stoljetna stabla uklonjena zbog parkinga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošli smo tjedan pisali o cetiri bora u centru Umaga, izmedu Zajednice Talijana, skladišta Konzuma i Talijanske osnovne škole, koja je Grad Umag dao ukloniti da bi napravio mjesta za proširenje parkirališta i ceste, ali u meduvremenu su stradala još dva stabla!

Premda su iz Grada tvrdili da borovi nisu bili sasvim zdravi, ispada da jesu. Potvrdili su nam to strucnjaci iz Hrvatskih šuma koji kažu da su stabla bila zdrava, da je konfiguracija terena bila dobra, odnosno da je korijenje bilo duboko, da grane nisu bile oštecene, da su rasla dobro i da zbog pozicije izmedu nekoliko zgrada nije postojala opasnost da ih sruši vjetar.

Takoder, porucili su Gradu da prije takvih zahvata traže strucno mišljenje, a ne da o tome odlucuju ljudi koji uopce nisu iz struke (gradska komisija za ocjenu dendroloških vrijednosti), a rezultat je oštecenje stabala.

Premda je ta komisija odobrila sjecu cetiri bora u svrhu proširenja parkinga, na tome se nije stalo. Udruga gradana Umaga u osnivanju proteklog je petka, dakle dva dana nakon objave clanka u Glasu Istre, primijetila da su izvodaci radova potkopali i šesti bor.

"Takvim vandalskim postupcima nastavlja se ubijanje stoljetnih stabala u Umagu!", pišu oni, a naša je redakcija dobila i pismo ogorcenih ucitelja i ucenika Talijanske osnovne škole "Galileo Galilei" ispred cije su zgrade bili ti borovi, stari izmedu 56 i 75 godina.

Pismo je zapravo upuceno gradonacelniku Viliju Bassaneseu, od kojeg ucenici traže objašnjenje zašto su odrezani, uz zamolbu da se "pluca grada" više ne uništavaju.

Procelnik komunalnog odjela Valdi Buršic kazao je tad da borovi baš i nisu bili zdravi, kako tvrde neki gradani, odnosno da su bili jako stari i visoki, a neki i nagnuti prema parkiralištu i prolazu za pješake, što je stvaralo mogucu opasnost. Razlog više je i to što im je prije tri mjeseca tijekom obnove komunalnih instalacija i postavljanja nove oborinske odvodnje pod zemljom ošteceno korijenje, koje je bilo razgranato.

Ti su korijeni podignuli asfalt pored Zajednice Talijana, što ce se u ovom dijelu investicije poravnati. Ponovio je to i u srijedu, kazavši da mu je kao gradaninu žao da su ih uklonili, ali, tvrdi, nije bilo drugog rješenja. (Tanja KOCIJANCIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter