Svaki stroj treba odredenu vrstu energije za rad. Automobil ne može krenuti s praznim rezervoarom. Tako se i covjek ujutro probudi s praznim spremnikom, a jutro je pravo vrijeme da se naprave zalihe i uspješno zapocne dan. Medutim, vrlo je bitno o kojoj se hrani radi. Zato smo za pomoc i upute upitali nutricionisticu Almu Letic, koja je u Kanadi diplomirala nutricionizam, a danas je posvecena pomoci pretiloj djeci i pisanju o zdravoj prehrani.
- Dorucak je, kao što svi znamo, najvažniji obrok dana, koji treba osigurati cak 30 posto dnevne energije. Dokazano je da djeca koja pravilno doruckuju pokazuju više entuzijazma, odmorniji su i manje nervozni, a ostvaruju cak i bolje intelektualne rezultate, rekla nam je nutricionistica.
S doruckom dobivamo mnogo neophodnih nutritivnih tvari koji osiguravaju energiju i služe kao gradevni materijal. Letic preporuca mlijecne proizvode, jogurte, žitarice, voce, griz i slicno. Sve je to jednostavno spremiti. Što se tice marende u školi, naglašava da davanje novca za nju treba biti zaista posljednja opcija. Buduci da vecina ucenika ne shvaca važnost zdrave prehrane, novac cesto troše na razne cipseve i sokove.
- Školsku je marendu dobro kombinirati s doruckom. Idealno je da dijete za dorucak pojede mlijecni proizvod i žitarice, a za marendu uzme voce. Voce i povrce lokalnog i sezonskog uzgoja uvijek je najbolja opcija. Ukoliko to nije dovoljno, spremite mu sendvic s crnim, integralnim ili pšenicnim kruhom, izbjegavajuci namaze i preradeno meso - mortadelu, parizer, zimsku i sl. Sir je odlican izvor kalcija, ali takoder mora biti kvalitetan, naglasila je Letic.
Rucak bi kao središnji obrok trebao biti kuhan i raznovrstan, prepun ugljikohidrata - krumpir, riža, tjestenina, palenta izvrsni su primjeri, naravno uvijek u kombinaciji sa svježim povrcem. Rucak bi svakoga dana trebao biti otprilike u isto vrijeme, i to ne uz gledanje televizije ili kompjutera, vec se u najranijim godinama trebaju steci navike "posvecenog" rucanja, a u tome veliku ulogu igraju roditelji. Naime, oni svojim primjerom pokazuju djeci što i koliko treba jesti. Djeci trebaju male kolicine kvalitetne hrane te se takvom prehranom stvaraju zdrave navike.
- Meduobroci su takoder važni. Voce, koje ne bi trebalo jesti odmah nakon jela, dobro dode prije treninga, ili izmedu rucka i vecere. Vecera ne smije biti obilna, najbolje je pojesti ostatke od rucka ili neki laganiji obrok.
Što se pica tice, nutricionistica Letic je jedino gazirane napitke istaknula kao iskljucivo štetne. Cak ni zloglasni fast food nije toliko nezdrav koliko su gazirani sokovi. Preporuca vodu, koje u organizmu uvijek mora bitni u izobilju, jer zapravo cim osjetimo žed - vec smo dehidrirali.
U SAD-u je uzbuna jer ima previše pretilih mladih ljudi i djece, a i kod nas se primjecuje slican trend. Slicnost je i u tome što se mladi ljudi premalo krecu. Letic istice da se za svako dijete može i mora pronaci neka fizicka aktivnost ili sport.
Dakle, najvažnije je zapoceti dan zdravim doruckom i piti dovoljno vode tijekom cijelog dana. Alma Letic je za kraj istaknula da imamo srece što živimo u podneblju mediteranske prehrane, koja je uzor svim nutricionistima i onima koji brinu o onome što jedu. Lokalno zacinsko bilje, poput lovora, ružmarina, lavande i ostalog u kombinaciji s morem i povoljnom sredozemnom klimom, preduvjeti su za dugovjecan i zdrav život koji moramo njegovati i cuvati. I zato nam je dužnost tome nauciti najmlade.