Zdrava prehrana uvodi se i u srednje škole

Emira Muhić i Klara Dilber, učenice 7B razreda OŠ Šijana, pohvalile su ukusne obroke
Emira Muhić i Klara Dilber, učenice 7B razreda OŠ Šijana, pohvalile su ukusne obroke

Jučer je u prostorima Osnovne škole Šijana održan 4. susret promocije pravilne prehrane za sve osnovne škole s područja grada Pule. O projektu, koji za cilj ima stvaranje pravilnih prehrambenih navika kod djece, govorila je ravnateljica OŠ Šijana Alma Tomljanović koja se prisjetila prethodnih susreta te istaknula da su, nakon predškolskih i osnovnoškolskih ustanova te izrade jelovnika, sada na red došli srednjoškolci.

Program počeo prije sedam godina

- Sve je počelo 2013. godine kada je Grad Pula uveo HACCAP sustav u sve osnove škole, a u suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo. Uvođenje zdravih marenda nije proteklo lako, ni brzo, ali postojao je motiv i dobra volja, a nakon edukacije djece i roditelja te samih školskih kuhara, sada se sve nekako spontano razvija. Mogu reći da je kvaliteta školskih obroka sada hvalevrijedna i da je došao red na srednje škole, navela je Tomljanović.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, spomenuo je da je sve počelo još 2009. godine kada su partnerski s Gradom Pulom krenuli u sistematsko rješavanje problematike prehrane, od sanitarno-tehničkih uvjeta u kuhinjama do uvođenja sustava kvaliteta i, posljednjih par godina, problematike same prehrane.

- Bazu smo uspješno riješili i sada je Grad Pula primjer dobre prakse. Tijekom ove godine program su preuzeli i drugi istarski gradovi i općine poput Rovinja, Poreča, Labina i Umaga te Višnjana i Raše, a najavili su se i drugi, rekao je Stojanović i dodao da je uvođenje zdrave prehrane u srednje škole nešto veći problem gdje ih čeka puno posla, ali ništa dosad nije trajalo kratko pa će i za to trebati godine. No, zato su, kaže, uključili same srednjoškolce iz Strukovne i Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu da sami spravljaju i prezentiraju zdrave obroke, a pomaže im i Zelena Istra svojim projektom Istarski zeleni pjat.

Treba postepeno uvoditi zdrave obroke

Dogradonačelnica Elena Puh Belci otvorila je susret i ustvrdila da djeca imaju pravo na visokokvalitetnu prehranu, a osim što su osigurali kontinuitet projektu, nada se partnerskom odnosu sa srednjim školama.

Nakon predstavljanja kuhara i kuharica osnovnih škola te srednjoškolaca koji su spremali hranu, Roberto Zović, stručni učitelj kuharstva u Srednjoj školi za turizam, ugostiteljstvo i turizam, podržao je inicijativu i istaknuo da se svi oni trude, jer misli da ne rade to uzalud, a prije svega, uključuju učenike strukovne škole, nutricioniste, da im na drugačiji način dočaraju zdravu prehranu.

Kako su rekli sami učenici, jako su zadovoljni svojim školskim programom, a i sami nastoje zdravo jesti. Smatraju da nije toliko nemoguće srednjoškolce privoljeti na zdravu prehranu, ali je potrebna volja.

- Ne treba uključiti odmah previše toga, treba uvoditi zdrave obroke postepeno. Može se početi i sa zdravim napicima koji su ponekad jednako hranjivi kao i kompletni obroci, kaže nam Nicol Stojkoska, koja je spravljala zdrave napitke zajedno s Nikolinom Milošev, Anikom Lučković i Lukom Martićem iz 2B razreda, smjer tehničar nutricionist. Kaže da joj dan počinje upravo kombinacijom jogurta, s dvije banane, žličicom meda i malinama, ruča normalno, a za večeru nastoji jesti što jednostavnije, uglavnom žitarice.

Premalo se učenika hrani u školskoj kuhinji

U sklopu jučerašnjeg programa pripremani su i zdravi obroci za učenike, učitelje i druge uzvanike.

- Ovi zdravi obroci su odlični. Najviše volim povrće, ono najbolje ispadne. Sada sam probala i sendvič s tunjevinom, i odličan je, kaže nam Emira Muhić, učenica 7B razreda OŠ Šijana.

Njena razredna kolegica Klara Dilber potvrdila nam je da su i njoj zdravi obroci jako dobri te da se i inače hrani u školskoj kuhinji.

- Mislim da se premalo učenika hrani u školskoj kuhinji što je šteta jer je marenda jako dobra. Najviše volim rižoto s povrćem. Vjerujem da bi i više učenika jelo školske marende kada bi probali i vidjeli kako su ukusne, rekla je Dilber. (Snimila i zapisala S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter