Zdrava hrana za manje novca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egzoticno voce i povrce s vrhova udaljenih planinskih lanaca, južnopacifickih otoka ili iz džungle do nas stiže uglavnom osušeno i preradeno. No, cijena je uglavnom šokantna. Zašto radije ne jedete jeftino, a jednako dobro ili bolje?



Kelj
Rijetko se koja biljka može usporediti s onim što sadrži kelj. Pun je minerala, vitamina i antioksidansa. Vlakna daju osjecaj sitosti, kalcij jaca kosti, a omega-3 štiti srce i pospješuje prirodni sustav detoksikacije kojim se tijelo rješava štetnih tvari. Osim što je jeftin, kelj se i jednostavno priprema - dovoljno je 20 minuta kuhanja. Zacinite ga maslinovim uljem i imate odlican prilog.



Mlijeko
Kalcij, kalij i vitamin D je najlakše dobiti u caši mlijeka. Odrasli koji barem jednom dnevno konzumiraju mlijecni proizvod imaju bolje kognitivne funkcije nego oni koji rijetko ili nikad ne piju mlijeko, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveucilištu South Australia.



Grah
Zrna graha su mala, ali mocna. Ne bojte se nadimanja nego radije mislite na proteine, vlakna, B vitamine i antioksidanse. Ako niste navikli na grah, ne jedite vece kolicine, nego tijelo polako privikavajte redovitim manjim porcijama.



Jaja
Jaja su jeftina, a sadrže vrlo važne vitamine koji cuvaju mozak. Uz to sadrže snažne antioksidanse, lutein i zeaksantin, koji dokazano cuvaju zdravlje ociju. Ako jedete samo bjelanjak, odricete se zapravo najzdravijeg dijela - žumanjka.



Zob
Zbog statusa superhrane mnoge su namirnice poskupjele. Unatoc tome što je kraljica medu namirnicama, zob je ostala "skromna". Važni minerali, poput cinka, koji poboljšava imunitet, magnezija i željeza, te antioksidansi nalaze se u zobi. Najveca korist je u posebnoj vrsti vlakana koja pomažu u cišcenju kolesterola. Kupite obicnu zob bez šecera i drugih dodataka.


Podijeli: Facebook Twiter