Zdrava hrana nije skupa


Danas, kada nas sa svih strana bombardiraju reklamama za dijetalne preparate i površnim savjetima o pravilnoj prehrani potrošači ostaju izbezumljeni hrpom informacija te više ni sami ne znaju izabrati ono što vrijedi.

Priroda nam daje mnogo, a mi je češće zloupotrebljavamo pa onda ostajemo začuđeni kada nam se njezina narušena ravnoteža obija o glavu. Ravnoteža i sklad s prirodom jedini je način očuvanja zdravlja. Danas nam se često servira laž koja kaže da je zdravlje privilegija bogatih, da je zdrava hrana jako skupa. Jedino što nas košta jest neznanje!

- U prirodi raste mnogo toga korisnoga za ljudsko zdravlje, a za nas je idealno da konzumiramo plodove iz svojeg podneblja. Iako to mnogi ne znaju, naše je tlo bogato jestivim i ljekovitim samoniklim biljem, kaže Puljanka Slavica Rudan, diplomirana obiteljska aromaterapeutkinja. Još od malih nogu živi u skladu s prirodom te koristi sve njezine blagodati u očuvanju svojega zdravlja, ali napominje da ne odbacuje klasičnu medicinu ukoliko je potrebna.

Prvi poticaj za bavljenje ovim zanatom dobila je od svoje bake koja joj je prenijela dobar dio znanja, a život na selu također je pridonio ljubavi prema prirodi. No kako joj učenja i znanja nikada nije dovoljno, nastavila se i školovati u tom pravcu te je tako završila Aroma akademiju na kojoj se i upoznala s eteričnim uljima te pravljenjem pripravaka od bilja kao što su tinkture, macerate, pomade, i kreme. Slavica napominje da sve što radi prvo primjenjuje na sebi i kako do sada nije imala potrebe za drugim lijekovima. Djeluje kao mentor unutar Hrvatske škole preživljavanja koja se nalazi u Puli, te grupu zainteresiranih vodi na izlete u prirodu gdje zajedno beru ljekovito i jestivo bilje.

- Cilj programa jest razvijanje osjećaja pripadnosti i povezanosti s prirodom jer ona je naš prirodni ambijent i što smo s njome povezaniji to smo zdraviji, ona nas hrani i liječi na svim razinama postojanja. Taj proces branja bilja na otvorenom između ostaloga je i dobra rekreacija koja povoljno djeluje na tijelo i duh. Hrana, čajevi i plodovi ubrani u prirodi su živi, kvalitetniji i opskrbljeniji hranjivim sastojcima koji su izvorni, jači i čišći, naglašava naša sugovornica.

Biljke koje gospođa Slavica najčešće bere su cikorija (divlji radić), maslačak, kopriva, medvjeđi luk, šparoge, veprina, koromač, poriluk i amarant, a uglavnom ih koristi za salate i variva. Za pripremu čajeva najčešće bere stolisnik, mentu, neven, majčinu dušicu, primorski vrijesak, bazgu i šipak. Od korijena uglavnom bere korijen – gomolj čičoku, a od jesenjih plodova šipak, drenjinu, jabuke, oskoruše, kruškice i kupine.

Slavica nam ukazuje i na omražene nam korove koji rastu svuda oko nas a nepravedno ih tretiramo kao štetne te ih nemilosrdno čupamo i uništavamo pesticidima. Oni nam također mogu poslužiti za hranu i lijek. Sve su nam biljke potrebne, one žive u simbiozi jedne s drugima i sigurno nisu ovdje slučajno. (Napisala i snimila Elena ORLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter