"Zdrav za 5" u pulskim i rovinjskim školama

Predstavljanje projekta "Zdrav za 5"
Predstavljanje projekta "Zdrav za 5"

U prostorijama PU istarske predstavljen je nacionalni projekt ''Zdrav za 5'' kojeg zajedno provode Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a o njegovoj provedbi u Istarskoj županiji, odnosno u Puli i Rovinju govorili su koordinatori projekta Helena Mitrović iz Službe za prevenciju i  izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo IŽ, Alica Rosić Jakupović i Aleksandar Šerović iz Odjela za prevenciju PU istarske, Erik Lukšić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti u Gradu Puli, Ljiljana Dravec voditeljica Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša IŽ, 

Patricia Smoljan iz Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu IŽ, te Dragan Poropat, iz Odsjeka za sport, socijalnu skrb, vatrogastvo i civilno društvo Grada Rovinja.

Cilj projekta je prevencija ovisnosti o alkoholu, drogama i kocki te podizanje razine javnozdravstvene svijesti kod djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

Zasad se projekt prevencije ovisnosti o alkoholu u Puli provodi u osmim razredima osnovnih škola Centar, Šijana, Stoja te u talijanskoj osnovnoj školi Bernardo Benusi u Rovinju. Projekt prevencije ovisnosti o drogama provodi se u Puli među učenicima prvih razreda Gimnazije, Medicinske škole, Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna te u rovinjskoj srednjoj školi.

O prevenciji ovisnosti o kocki i igrama na sreću educirat će se pak učenici prvih razreda Ekonomske, Industrijsko-obrtničke i Strukovne škole kao i Škole za turizam i ugostiteljstvo u Puli.

Koordinatori projekta u Istri istaknuli su da je projekt "Zdrav za 5" projekt koji će se kandidirati za sredstva iz fondova Europske unije, a cilj mu je mijenjanje stavova i štetnih životnih navika, edukacija o nužnost zaštiti okoliša i prirode, kao i podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja te usvajanje zdravih stilova života.

Ljiljana Dravec najavila je da će se u sklopu edukacije o nužnosti zaštite okoliša učenici biti uključeni u akcije zaštite morskog okoliša sudjelovanjem u aktivnostima istarskog ronilačkog saveza. (M. KOŠTA)    


Podijeli: Facebook Twiter