ŽDO-u sumnjiva kupnja posrnule uljare San Lorenzo

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Iako nam je policija potvrdila da, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom, provodi izvide u vodnjanskoj uljari San Lorenzo, koju je prije godinu dana županijskim novcem od privatnika preuzela Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI), Valerio Drandić, načelnik županijske uprave, i direktor AZRRI-ja Gracijano Prekalj kažu da ni Županiju ni AZRRI policija i Odvjetništvo nisu kontaktirali.

Policija i ŽDO o postupanjima tijekom izvida nisu željeli govoriti. No, bez sumnje, u fokusu pažnje je preuzimanje uljare odlukom Županijske skupštine u ožujku 2012., s ciljem osnivanja Podcentra za održivi razvoj maslinarstva u Istri. Lani u siječnju AZRRI je preuzeo uljaru od prijašnjih vlasnika - Silvana Puhara, Danila Gambalette, Mirka Cara, Antona Brajkovića i Darija Mezulića, koji je u to vrijeme bio zaposlenik Županije.

Za preuzimanje uljare, opreme i zemljišta bilo je planirano iz županijskog proračuna izdvojiti oko 13 milijuna kuna. U to je uračunat povrat kredita za isplatu pozajmica tvrtke San Lorenzo Olive u visini od šest milijuna kuna (s kamatom od 800 tisuća kuna), te 4,7 milijuna kuna kojima je AZRRI isplatio prethodne vlasnike tvrtke San Lorenzo Olive u dugovima.

AZRRI, iako je bilo planirano, pritom nije preuzeo tvrtku San Lorenzu Olive, s obzirom na to da HBOR, prema čijim su uvjetima odobreni krediti, ne odobrava da se ta sredstva koriste za preuzimanje tvrtki. Međutim, u medijima su se pojavile i tvrdnje da HBOR nije smio odobriti kredit ni za već započeta ulaganja, odnosno investicije koje su u tijeku.

Konkretno, kako gleda na te uvjete HBOR-a te na nalaz Državne revizije da je Županija trebala izraditi analizu isplativosti preuzimanja već izgrađene uljare, pitali smo Ivana Jakovčića, župana iz vremena preuzimanja uljare.

- U konkretnom slučaju AZRRI je pokrenuo odličan posao u maslinarstvu. Očekujem da će se plan izgradnje regionalnog Centra za maslinarstvo do kraja ostvariti podizanjem novoga velikoga maslinika između Vodnjana i Pule. Dobro je što je taj posao dogovoren s HBOR-om i bilo bi dobro da ta banka još više podrži istarske javne projekte.

Istra ima najbolja maslinova ulja na svijetu, a tome je pridonijela naša politika, pa i ja osobno. To je ključni i jedini problem u cijelom tom izmišljenom slučaju, poručio je Jakovčić, koji je za aferu rekao da je još jedna politički napad na IDS. (Z. STRAHINJA)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter