ŽDO: Obitelj Bilić obaviještena kad i mi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obitelj Bilić za rezultate vještačenja kojima je potvrđeno da su kod Josipdola pronađeni posmrtni ostaci Antonije Bilić doznala je istodobno kad i karlovačko Županijsko državno odvjetništvo, izvijestilo je danas to odvjetništvo odbijajući tvrdnje nekih medija da nije obavijestilo obitelj čim je doznalo rezultate vještačenja.

"Na konferenciji za novinare županijska državna odvjetnica izjavila je, među ostalim, da je oko 17.30 sati obaviještena kako je Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu dovršio naloženu analizu, ali dok nije bio dostavljen nalaz i mišljenje, Državno odvjetništvo nije znalo kakvi su rezultati provedenog vještačenja", priopćilo je Državno odvjetništvo.

Također je priopćilo da je oko 17.30 sati obaviješteno da su dovršene naložena obdukcija i DNK analiza te da je u tijeku izrada pisanog nalaza i mišljenja.

"Kako prije dolaska vještaka i predaje nalaza i mišljenja nitko u Državnom odvjetništvu nije znao rezultate provedenih vještačenja, tako nitko nije niti mogao obavijestiti obitelj. Naime, obavještavanje bilo koga, pa i obitelji, bez uvida u nalaz i mišljenje bilo bi krajnje neozbiljno i neodgovorno, posebice zbog trauma kroz koje je prolazila obitelj Bilić", priopćili su iz Državnog odvjetništva.

Odvjetnik obitelji Bilić Vinko Ljubičić izjavio je sinoć da je obitelj o sudbini Antonije Bilić preko telefona doznala 15-ak minuta prije izvanredne konferencije za novinare u Karlovcu.

Neki mediji danas su to problematizirali navodeći da su rezultati DNK analize bili poznati u 17.30 sati, da je karlovačka županijska državna odvjetnica Gordana Križanić o svemu odmah obaviještena, a obitelj svega 15-ak minuta prije konferencije za novinare.

Karamarko: Nije bilo propusta

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i tajnik te stranke Milijan Brkić komentirali su danas u Karlovcu pritužbe Vinka Ljubičića, odvjetnika obitelji Bilić, o navodnim propustima tijekom istrage i potrage za Antonijom Bilić te ocijenili kako propusta nije bilo.

Karamarko, koji je tada bio ministar MUP-a, zapitao je "o kakvim propustima govorimo kad je policija pronašla ubojicu koji je u međuvremenu i osuđen".

"Iako su bile opsežne pretrage, tijelo nije bilo pronađeno", rekao je i zapitao kako to da su tijelo pronašli slučajni prolaznici, a sadašnja je vlast već godinu dana na vlasti. No, mi njih za to ne krivimo, u svemu je trebalo i malo sreće, dodao je Karamarko, odgovarajući na novinarska pitanja.

Milijan Brkić, koji je tada bio zamjenik ravnatelja policije, rekao je da su u potragu bili uključeni i branitelji i mnogobrojni građani, no tijelo, nažalost, nije bilo pronađeno. Istaknuo je da je policija pronašla "dovoljan spektar dokaza i zatvorila krug indicija da dođe do nepravomoćne presude protiv Dragana Paravinje", optuženog za ubojstvo 17-godišnje Antonije u lipnju 2011.

Također je rekao kako misli da je Paravinja toga tragičnog dana Antoniju Bilić plitko zakopao jer, dodao je, u kamionu nisu pronašli nikakav alat, lopatu ili kramp. "Zato sam uvjeren da je tijelo plitko zakopao" i da je s protokom vremena isprano tlo te da su zvijeri raznijele kosti, rekao je Milijan Brkić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter