Zdenka Peternel izvukla 32 milijuna kuna iz HGK-a?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pročelnici ureda predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Zdenki Peternel određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje da je zajedno s dvojicom suosumnjičenika iz Komore izvukla više od 32 milijuna kuna, od čega je gotovo 29 milijuna zadržala za sebe, doznaje se na sudu i Državnom odvjetništvu.

Osim dugogodišnje dužnosnice HGK-a, na prijedlog tužiteljstva istražni zatvor određen je i Davoru Komeričkom, dok se trećeoptuženi Igor Premilovac brani sa slobode. Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zdenki Peternel i Komeričkom istražni je zatvor odredio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i uništenja dokaza te ponavljanja nedjela.

Ne navodeći imena osumnjičenika, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo objavilo je na službenim internetskim stranicama da se Peternel tereti za zloporabu položaja i ovlasti i krivotvorenje službene isprave, a Komerički i Premilovac za poticanje na te zloporabe.

Peternel je kao predstojnica ureda predsjednika i voditeljica koordinacije velikih projekata u HGK-u navodno još sredinom 2005. osmislila način isplaćivanja novca sklapanjem fiktivnih ugovora za usluge koje nikada nisu obavljene.

Da bi realizirali svoj cilj Peternel je, po sumnjama tužiteljstva, od Komeričkog zatražila da joj pronađe tvrtke koje bi izdavale fiktivne račune, a on je da bi se i osobno okoristio angažirao Premilovca koji je zbog toga od prijatelja i poznanika tražio da osnuju tvrtke kojima će on voditi poslovanje. Na njegovo traženje osnovane su četiri takve tvrtke za koje je sastavljao fiktivne ugovore s HGK-om, a sve u dogovoru s ostalo dvoje osumnjičenika.

U ime predsjednika HGK-a Nadana Vidoševića ugovore je potpisivala predstojnica njegova ureda, koja je odobravala i plaćanja nakon što su Komori ispostavljane fakture za nepostojeće usluge. Tužiteljstvo sumnja da su od početka 2006. do veljače 2011. s računa HGK-a na taj način isplaćena najmanje 32 milijuna kuna.

Premilovac je ilegalnu zaradu navodno doznačavao na austrijske žiro-račune jedne češke tvrtke, podizao ih u gotovini i donosio u Hrvatsku. Od novca koji bi donio u Hrvatsku uzimao bi deset posto i davao ga Komeričkom, a on potom Zdenki Peternel koja je po sumnjama tužiteljstva na taj način zaradila gotovo 29 milijuna kuna.

Budući da za Premilovca tužiteljstvo nije zatražilo pritvor, nagađa se da je priznao nedjelo i teretio svoje suoptuženike.  (Hina)
 


Podijeli: Facebook Twiter