Zdenka Kovacicek kao Janis Joplin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncert u šatoru na pulskoj Portarati u utorak navecer bio je pravi show Zdenke Kovacicek, koja je u pratnji Blues Companyja izvodila pjesme Janis Joplin. Kovacicek se potpuno uživjela u lik pokojne americke blues legende te je iz prvog lica ispricala kompletnu pricu o njenom životu.

Bila je to Zdenka, ali je zapravo bila Janis i obrnuto jer, dok je pricala o sebi kao o Janis, u pricu je ubacila cinjenicu da je u Pulu došla sa slomljenom rukom.

Zapocela je s "Piece of my heart" i nastavila podsjecanjem na burni život blues dive, do suradnje s Big Brother & The Holding Company. "Prvi nastup prošao je fantasticno, totalno sam se ušlagirala. To je kao da vodite ljubav s 20 tisuca ljudi", ispricala je Janis/Zdenka.

Šator na Portarati se napunio pripadnicima uglavnom srednje i starije generacije koji su došli na svoje. Atmosfera je prvi put dosegla vrhunac s izvedbom "Mercedes Benz" prije kojega je pjevacica porucila "Moraš biti svoja. Tek tada možeš biti slobodna", što je publika oduševljeno prihvatila.

Janis je postala slavna, njena najveca ljubav bio je blues, no novinari su htjeli znati jednu stvar - postoji li u njenom životu neki muškarac. Ne, ostala je osamljena hipijevka i jedino što je imala bila je njena publika. Kada je umro Jimi Hendrix, hladnokrvno je konstatirala da je ona "otporna na smrt" i da ce još dugo živjeti. Tri tjedna poslije otišla je i ona.

Prica je to s tužnim krajem u kojoj je Zdenka Kovacicek dala naglasak na njenim najljepšim dijelovima ispunivši je optimizmom, prisjecajuci se najboljih trenutaka iz Janisinog života i pouka koje je izvukla. "Stvarno mi se cini da sam postala bolja. Sve što sam mrzila na sebi više ne mrzim", napisala je u jednom pismu.

Culi smo sve najvažnije hitove, medu kojima su još "Me and Bobby McGee", "Summertime", "Try (Just a little bit harder)" i "Get it while you can" s kojom je završila koncert i njome porucila "Uzmi, dok možeš, što ti život pruža".

Kada je konacno Zdenka prestala biti Janis, izvela je pjesmu po kojoj se nada, kako je rekla, da ce je pamtiti kada je ne bude. To je "Žena za sva vremena" kojom je koncert opet došao do vrhunca, a iz publike stigao oduševljeni vrisak žena.

Za sam kraj pustila je Lennonovu "Imagine" i "Proud Mary" koju je proslavila još jedna rock baka, Tina Turner. Blues Company koji ju je pratio u Puli cine takoder jaki glazbenici gitarist Branko Bogunovic, bubnjar Krešimir Randic, basist Tomas Krkac te gitarist Neven Mijac koji svira i usnu harmoniku.

U cetvrtak ce u sklopu programa Rock na Portarati u šatoru zasvirati pulski Junkers5. Pocetak je nakon 18 sati.


Podijeli: Facebook Twiter