Zdenka Ivančić: Vilenjaci su krivi za sve!

Zdenka Ivančić sa svojim runčno rađenim lutkicama
Zdenka Ivančić sa svojim runčno rađenim lutkicama

Čitav život zabavljam se s koncima i krpicama. Volim šivati, stvarati, oblačit se po svojoj, a ne posljednjoj modi. Biti svoja, drugačija i po mogućnosti originalna. Upravo ta moja nit ili želja, eskalirala je odlaskom u mirovinu kada sam kao novopečena umirovljenica pronašla vrijeme za sebe i svoj hobi - izradu krpenih lutkica.

No, kad malo bolje razmislim za sve su krivi vilenjaci! Zašto oni ? Pa zato jer su mi dragi, lijepi i posebni, kaže nam Zdenka Ivančić, čiji su vilenjaci i ostale lutke glas o njenom rodnom gradu i ženi koja ih stvara i udahnjuje im život prenijeli po čitavom svijetu.

Danas, krpenih lutaka "made by Zdenka Ivančić" ima svugdje. U samo pet godina, saznajemo od njihove autorice izradila ih je četiristotinjak i većina ih je lijepo udomljena u različitim gradovima Europe, a jedna je svoje mjesto pod suncem pronašla i u dalekoj Indiji. Sve njene lutke unikatne su i ručno izrađene, a mašina za šivanje dopuštena je tek kod izrade odjeće. Usprkos tomu što se i na golo oko razlikuju jedna od druge, to gospođi Zdenki nije smetalo da im ne nadjene ime. Tako su joj, otkriva nam, još i draže i svako odvajanje joj teško pada.

- Doista uživam radeći ih, i, kada odu, odnosno pronađu svog kupca ne znam da li bih bila sretna ili tužna. S jedne strane ako stoje u radnji, sumnjam da nisu dovoljno atraktivne, a s druge, kada se prodaju, žalostim se što ih više nema, objašnjava mi ova iznimno draga autorica pulskih vilenjaka i ostalih lijepih bića iz svijeta bajki.

Njene se lutke danas prodaju u Puli, Rovinju, Zagrebu, Karlovcu i Dubrovniku, a upravo ovaj potonji je grad dobio priliku i za svoju originalnu lutku - simpatičnog franjevca "fra Jozu", koji se uz ljekovitu travu može kupiti u najstarijoj dubrovačkoj ljekarni na Stradunu kao suvenir. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ; snimio Manuel ANGELINI)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter