Zbunjeni stažisti: Pripravnički staž 5 ili 12 mjeseci

Ilustracija (S. DRECHSLER/Novi list)
Ilustracija (S. DRECHSLER/Novi list)

Nakon što je trajanje pripravničkog staža doktorima medicine nedavno skraćeno s 12 na pet mjeseci, liječnici koji već mjesecima stažiraju u nekoj od hrvatskih bolnica ovih su se dana našli zatečenima novom odlukom ministra zdravlja Rajka Ostojića da im stažiranje ipak produži na godinu dana.

U izmijenjenom Pravilniku o pripravničkom stažu za doktore medicine od 17. prosinca, kaže se kako se dulje stažiranje odnosi na sve koji su studij medicine upisali prije 2007./08. godine, bez obzira u kojoj su fazi odrade pripravničkog staža. Tvrdeći da se radi o diskriminirajućoj odluci, stažisti navode kako će od njih 500 koliko je primljeno na staž u posljednjem natječaju, 300 liječnika staž odraditi po novim pravilima, a ostalih 200 morat će stažirati godinu dana.

- To znači da bi generacija koja je diplomirala u ljeto i odmah prijavila staž završila stažiranje i konkurirala za specijalizaciju prije generacija starijih studenata koji su izgubili godine čekajući da im država osigura stažiranje. Sad bismo usred stažiranja morali odrađivati dodatne tjedne na odjelima gdje smo već bili, a ne znamo tko će nam vratiti 200 kuna, koliko smo platili pripravničke knjižice planirane za petomjesečno stažiranje - bune se pripravnici, koji se boje da za dulji staž država neće moći pokriti njihove plaće.

U Ministarstvu zdravlja kažu kako se radi o zabuni, te da se ništa u pravilima stažiranja ne mijenja.

- Pravilnik propisuje da program staža od pet mjeseci obavljaju doktori medicine koji su završili obrazovanje doktora medicine u sklopu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija medicine u generacijama od akademske godine 2007./2008. do 2012./2013. Zbog brojnih upita starijih generacija studenata, koji su fakultet upisali prije akademske godine 2007/2008., Ministarstvo zdravlja je, radi pojašnjenja, izmijenilo pravilnik i izrijekom navelo da ti studenti imaju obvezu pripravničkog staža u trajanju od 12 mjeseci. Tom odlukom samo se potvrđuje obveza završetka staža prema već započetom programu - poručuju iz ministarstva. (LJ. B. M./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter