Zbratimljeni Novigrad i Sacile

Uzvanici i predstavnici Novigrada u Sacileu
Uzvanici i predstavnici Novigrada u Sacileu

Nakon nedavne odluke novigradskog Vijeća, u talijanskom Sacileu potpisana je Povelja o bratimljenju Novigrada i Sacilea. Novigradsku delegaciju predvodili su gradonačelnik Anteo Milos, njegova zamjenica Sonja Šikanić i predsjednica Gradskog vijeća Katarina Nemet. U Italiji je bilo 90 predstavnika grada, među njima djeca iz dvaju vrtića i dviju osnovnih škola, zajedno s roditeljima, ravnateljima, odgajateljima i učiteljima, gradski vijećnici, predstavnici DVD-a Neapolis, gradskih ustanova i udruga, Zajednice Talijana te župnici Luka Pranjić i Hector Bernardez Germade.

Povelja o bratimljenju potpisana je u sklopu proslave dana općine Sacile. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici francuskog grada La Réole, s kojim se Novigrad bratimio u svibnju ove godine, a s njime je Sacile zbratimljen već 15 godina, te španjolskog Villarreala s kojim će zbratimljeni gradovi surađivati na budućim EU-projektima. U prigodnom govoru gradonačelnik Milos istaknuo je da je ovime potvrđeno višegodišnje prijateljstvo započeto u sklopu zajedničkih projekata kroz program Europa za građane.

Poručio je da se bratimljenjem jednog hrvatskog, talijanskog i francuskog grada šalje jasna poruka da je Europa bez granica moguća.

Gradonačelniku Sacilea Robertu Ceraolu darovao je sadnicu masline, novigradsko maslinovo ulje, rad djece iz novigradskog vrtića te bombonijeru s maslinovim uljem, posebno izrađenu prema recepturi novigradskog proizvođača slastica Gustolato. Svečanost su uveličali dječji zborovi novigradske Talijanske osnovne škole i OŠ Rivarela te zbor iz Sacilea koji su na kraju zajedno otpjevali europsku himnu "Odu radosti". Upriličena je izložba likovnih radova djece iz pobratimljenih gradova, čije je otvaranje uveličao nastup gitarista novigradske Osnovne glazbene škole, pod vodstvom Svetlane Modrušan. Uz izložbu fotografija s motivima Novigrada posjetitelji su počašćeni istarskim vinom, pršutom i kolačima koje su pripremile Novigrađanke Gina Cittar i Veronica Cernogoraz. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter