Zborski koncerti prijateljstva

Zajednički nastup zborova Corale Caminese iz Italije, Shorus Iglovia iz Slovačke, te Roženice iz Pazina (M. RIMANIĆ)
Zajednički nastup zborova Corale Caminese iz Italije, Shorus Iglovia iz Slovačke, te Roženice iz Pazina (M. RIMANIĆ)

U sklopu Međunarodnog festivala zborova "Musica sacra" u pazinskom Spomen domu održan je koncert prijateljstva na kojem su nastupiti zborovi Corale Caminese iz Italije, Shorus Iglovia iz Slovačke, te Roženice iz Pazina.

Festival "Musica sacra" utemeljen je prije 20 godina u Austriji s idejom prekogranične suradnje zborova koji izvode sakralnu i svjetovnu glazbu, a od protekle godine održava se i u Hrvatskoj. Organizatori ovog koncerta su pazinski zbor Roženice i tvrtka Vedras, a pokrovitelji tvrtka Maistra, Grad Pazin, pazinsko Pučko otvoreno učilište, te turističke zajednice Vrsara, Rovinja i Središnje Istre.

Dojmljivo u Pazinu

Pazinska publika mogla se na ovom koncertu doista osvjedočiti kako su ljudski glasovi ipak najljepši instrumenti, a to su zorno posvjedočila sva tri zbora. Zbor Corale Caminese pod vodstvom Francesca Zorzinija izveo je pjesme "Gia canti allegramente" F. Azzaioloa, "Tourdion" i "Ay linda amiga", anonimnih autora, "Deep river" H. Adama, te tradicijske furlanske pjesme "Raccolta villotte friulane", te "Cjamin" D. Lianija i L. Cjantona.

Zbor Shorus Iglovia pod vodstvom Marte Novakove započeo je božićnom pjesmom "Kyrie eleison" F. Anderssena, a potom je nastavio s "Hospodin je muj pastyr" A. Dvoraka, "Missa Brevis Sanctus" I. Hrušovskya, "Ščedrik" I. Ljachova. Nastup je završio slovačkom narodnom pjesmom "Ja parobek, Mala je frajera".

Pazinske Roženice pred domaćom su publikom pod ravnanjem Ines Kovačić Drndić otpjevale "Cetinu" D. Žanka, "Što to bješe ljubav" A. Radulovića i M. Tucakovića, "Otvori mi vrata" N. Milottija, "Con te partiro" F. Sartorija i L. Quarantotta i slovačkom narodnom "Tancuj, tancuj".

Za kraj su sva tri zbora zajedno pod vodstvom Ines Kovačić Drndić otpjevala "Zdravo Marijo" Ivana Pl. Zajca, Mozartov "Ave Verum Corpus" i "Laudate omnes gentes" Gerharda Lagrangea što je ujedno i himna ovog festivala.

Svečano i u Vrsaru

Inače Festival Musica Sacra, održan je i u Rovinju, a započeo je svečanim koncertom otvaranja u Vrsaru u Bazilici sv. Marije od mora kada su sudionicima i svim prisutnima riječi dobrodošlice poželjele Natalija Vugrinec, direktorica Turističke zajednice općine Vrsar i Ines Kovačić Drndić, predsjednica festivala Musica Sacra.

Na koncertu se predstavio zbor iz Zagreba "Capella Odak" pod ravnanjem dirigentice Jasenke Ostojić. Zbor nosi ime skladatelja Krste Odaka, a djeluje pod okriljem udruge Collegium Pro arte. Nastao je jedinstvenim spojem pjevača dvaju ansambala,

ženskog zbora "Cappella Zinka" i nekadašnjih pjevača Zagrebačkih dječaka.

U prvom dijelu koncerta, zbor Cappella Odak je izveo iznimno vrijedna djela iz hrvatske i svjetske zborske literature a

u drugom dijelu koncerta uslijedio je izbor iz hrvatskih narodnih skladbi te nešto opušteniji program što je mnogobrojna publika dočekala s oduševljenjem i nagradila velikim pljeskom te ih pozvala na zasluženi bis. Kako je drugi dan festivala posvećen prijateljstvu i druženju, održan je uz pazinski koncert i koncert prijateljstva u Vrsaru. U crkvi sv. Marije od mora su se predstavili  mješoviti pjevački zbor Zajednice Talijana "Dott. Silvio Fortuna" iz Višnjana i zbor Voices of the people iz Engleske. (M. RIMANIĆ, E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter