Zbornik radova o Matku Rojnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Strucni skup u povodu 100. obljetnice rodenja knjižnicara i povjesnicara iz Medulina Matka Rojnica (1908.-1981.) održan prije dvije godine, nedavno je okrunjen i zbornikom radova, koji je objavljen pri Hrvatskom knjižnicarskom društvu.

Matko Rojnic jedan je od utemeljitelja suvremenoga hrvatskog knjižnicarstva. Bio je dugogodišnji ravnatelj Nacionalne i sveucilišne knjižnice, a u radovima zastupljenim u ovome zborniku istražena je i njegova povjesnicarska i novinarska djelatnost, koja je pretežito vezana za Istru.

Josip Stipanov ocrtava strucni i kulturni profil ovoga pokretaca i obnovitelja hrvatskog knjižnicarstva u drugoj polovici prošloga stoljeca. - Posebno ga je zaokupljala bibliografija, i to osobito ona nacionalna, hrvatska tekuca i retrospektivna, ciji je bio jedan od osnivaca, ali godinama i marljivi popisivac, napisao je Stipanov.

Srecko Cukon prisjetio se svoga prijateljstva s Rojnicem, a Bruno Dobric i Slavko Harni, ujedno i urednici ovoga zbornika, donose bibliografiju Matka Rojnica. Na kraju je poglavlje autobiografija, gdje su navedeni podaci koje je o sebi Rojnic zapisao 1972. godine.


Podijeli: Facebook Twiter