Zbor Palma oduševio publiku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treci Medunarodni festival zborske glazbe, u cijem je radnom dijelu sudjelovalo više od 200 sudionika iz zemlje i inozemstva, završen je danas zajednickim nastupom svih sudionika na misi u rovinjskoj crkvi sv. Eufemije, dok je na posljednjem koncertu festivala nastupio zagrebacki akademski zbor Palma pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera.

Zbor koji je osnovan krajem Drugog svjetskog rata odavna je nadrastao maticnu crkvu, Baziliku Srca Isusovog. Sa svojih osamdesetak clanova izvodi ne samo liturgijsku glazbu, vec i cjelovecernje koncerte. Voditelj Ivan Josip Skender, inace i dirigent zbora Opere HNK, je za nastup u Rovinju odabrao duhovnu glazbu, u kojoj je zbor Palma najuspješniji.

Tako je zbor na koncertu u crkvi Franjevackog samostana izveo «Molitvu» našeg polifonickog kompozitora Franje Dugana. Izvedene su i stara hrvatska marijanska pjesma «Zdrava Devica», koju je obradio Mato Lešcan, te suvremena Skenderova skladba «De profundis».

Zbor je izveo i dvije duhovne skladbe poznatog ruskog skladatelja Sergija Rahmanjinova «Šestopsalmlje» i «Blagoslovljen esi Gospodi» te skladbe Antona Brucknera, Mauricea Duruflea te D. de Severaca. Publika u kojoj su ponajviše bili znalci - pjevaci, voditelji zborova i glazbeni pedagozi - s ushicenjem je pratila nastup zagrebackog ansambla. Zbor je triput morao izlaziti na bis.


Podijeli: Facebook Twiter