Zbor Joakim Rakovac: 35 godina života s glazbom

Predsjednik Rudi Poropat govorio je o povijesti zbora (V. HABEREITER) 
Predsjednik Rudi Poropat govorio je o povijesti zbora (V. HABEREITER) 

Mješoviti pjevački zbor "Joakim Rakovac", zajednica koja je ostavila značajan pečat na kulturnoj mapi Poreča, u petak navečer je prigodnim druženjem i zakuskom proslavio okruglih 35 godina postojanja. Na svečanosti održanoj u prostorima iza gradske uprave, gdje redovito imaju probe, okupili su se sadašnji i bivši članovi zbora, njihovi prijatelji i obitelji, te uzvanici - gradonačelnik Edi Štifanić i dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, te ravnateljica Pučkog otvorenoga učilišta Sanja Radetić Fatorić.

Predsjednik zbora Rudi Poropat podsjetio je kako je zbor osnovan 1. veljače 1979. godine, na inicijativu Marijana Vukušića, a u osnivačkom odboru bili su još Branka Čorić i dugogodišnji voditelj zbora Ante Cukrov. - Na prvoj prozivci odazvalo se desetak članova, a članstvo se s vremenom povećavalo, tako da je u jednom trenutku zbor brojio čak 50 do 60 članova.

Od samog osnivanja do današnjeg dana u radu zbora je učestvovalo tristotinjak članova. Aktivnosti će se najbolje sagledati kroz broj kompozicija koje je zbor obradio od osnutka do danas, a to je oko 330 kompozicija, kazao je Poropat. Podsjetio je na veliki broj nastupa u zemlji i inozemstvu od kojih je istaknuo četiri puta sudjelovanje na susretima zborova Hrvatske u Zadru, tri puta na Mokranjčevim danima u srpskom Negotinu, trideset puta na porečkom susretu Naš kanat je lip, natjecanja Zlatna lipa Tuhelja, te na danima Matka Brajše Rašana u Puli. U inozemstvu je zbor sudjelovao na festivalima u Beču, Veroni, Clusonu, Tiranu, (talijansko mjesto Tirano), Šiofoku, Pečuhu, Pragu, Kopru i Portorožu.  Samostalne koncerte održali su u Milanu, Massa Lombardi, makedonskim Topolčanima, austrijskom Zall am See, Kaprunu i Salzburgu, talijanskom Lucinicu, te Kraljevici, Pazinu, Đakovu, Vukovaru i Brijunima.

Poropat je kao najuspješnije godine istaknuo period od početka osamdesetih do početka devedesetih godina. Od 2006. godine do današnjih dana zbor uspješno vodi profesorica Đeni Dekleva Radaković.

Gradonačelnik se zahvalio svim članovima koji su u zboru odradili bezbroj sati upornog rada i odricanja, te ostvarili značajne uspjehe, te pozvao i mlađe suradnike da se priključe zboru kako bi nastavili njegovati amaterizam u gradu. Radetić Fatorić rekla je kako je zbor u sve ove godine postao najveći ambasador grada, a pohvale je uputila i voditeljica Dekleva Radaković.

- Divim se ovim ljudima koji su ustrajni, uporni, a neki su ovdje 35 godina, kao i svima koji su kasnije došli i odvajaju dio svoga vremena za zbor. Zbor je corpus i ona mora biti čvrst. Za mnoge on je postao vrsta terapije, rekla je voditeljica, prije nego su zboraši otpjevali nekoliko pjesama za publiku.

Na svečanosti su također uručene zahvalnice članovima Antonu Hrastu, Mariji Dragić, Fildi Vučković i Tonki Jurišić, te priznanja za 35. godina sudjelovanja Franki Venier, Giusti Brnobić i Rudiju Poropatu, te za deset godina Ines Driesen. Zbor je svečanost zaključio zakusku i naravno, pjesmu. (V. HABEREITER) 


Podijeli: Facebook Twiter