Zbor iz Poznanja oduševio publiku

Akademski zbor sveučilišta Adama Mickiewicza u Poznanu
Akademski zbor sveučilišta Adama Mickiewicza u Poznanu

Međunarodni festival zborova "Chorus Inside Croatia" prestižni je kulturni događaj koji povezuje strast za glazbom i pjevanjem s univerzalnim vrijednostima prijateljstva i solidarnosti, a po prvi je put održan proteklih dana u Hrvatskoj.

Kao uvertira, još u petak su održani koncerti zborova iz Rusije, Italije, Poljske i Hrvatske u Pazinu, Vrsaru i Poreču, da bi se u subotu u gradu domaćinu - Rovinju - održao revijalni koncert u crkvi sv. Eufemije. Ipak, glavno je natjecanje održano u nedjelju tijekom dana u rovinjskoj dvorani Adris gdje se izredalo oko 200 sudionika iz različitih europskih zborova. Natjecali su se u čak pet kategorija (tradicionalna glazba, koreografijski folklor, polifona/religijska glazba, gospel/pop i lirska glazba), a rezultati će biti poznati tek danas s obzirom da je nastupe pomno ocjenjivao stručni žiri sastavljen od uglednih glazbenih pedagoga: brazilski dirigent, skladatelj i izvođač Marcos Vinicius, ruski muzikolog Alexey Lyubimov, talijanski skladatelj Francescopaolo Martinicchio, talijanski glazbeni pedagog Guglielmo Francese te hrvatski dirigent Neven Radaković.

Susret je otvorio vokalni sastav "Akvarel" iz Osijeka koji je publici priredio po dvije domaće i američke skladbe, da bi uslijedili talijanski ansambli koji su stigli iz talijanske regije Kampanije. Prvi, nazvan "Enchiriadis" iz mjesta Galuccio predstavio se skladbama Leonarda Cohena i Queena, dok je drugi "Grupo Tamoras'ia" stigao iz grada Battipaglia te se predstavio narodnim napjevima svoga kraja. Poseban je nastup za rovinjski susret pripremio mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina koji je nakon domoljubne "U boj, u boj" Ivana Zajca zajedno s članovima Folklornog društva Pazin premijerno inscenirao Kolo iz "Era s onoga svijeta" Jakova Gotovca. Uslijedili su nastupi pulskih "Teranki", "Vokal studija Rijeka" koji su se odlučili za domaće pjesme na čakavskom narječju. Konačno su se publici i jedini domaći zbor - Komorni zbor "Rubino" iz Rovinja koji je nastupio u kategoriji polifone/religijske glazbe.

Najavljen u kuloarima kao najkvalitetniji zbor susreta - mladi Akademski zbor sveučilišta Adama Mickiewicza u Poznanu predvođen dirigenticom Beatom Bielskom - u cijelosti je opravdao dobar glas koji ih prati. Nastupili su u dvije kategorije: polifona/religijska glazba te na samom kraju susreta u kategoriji gospel/popa. Tu su posebice oduševili izvedbom uvertire iz opere "William Tell" Gioachina Rossinija prilikom koje su osim glasom stvarali zvukove istodobnim šištanjem, stupanjem i okretanjem što je izazvalo ovacije kod doduše malobrojne publike. Uslijedio je Akademski zbor sveučilišta dentalne medicine u Moskvi, pa Akademski zbor Gamma iz ruskog grada Jaroslavlja te za kraj masovni mješoviti zbor "Acli 2000" iz Chietija u talijanskoj regiji Abruzzo koji je izveo narodne pjesme svojeg brdovitog kraja u središnjoj Italiji.

Manifestacija "Chorus Inside" se održava već 12 godina s ciljem upoznavanja javnosti s kulturom zborskog pjevanja u različitim zemljama. Za vrijeme boravka u Istri zborovi su posjetili Pulu, Vrsar, Rovinj, Poreč i Pazin čime ih se htjelo upoznati s ljepotama Istre kao destinacije kulturnog turizma. Suorganizator festivala u Hrvatskoj je Maistra, a voditeljica projekta Ines Kovačić Drndić. Zadovoljstvo organizacijom manifestacije izrazio je predsjednik udruge "Chorus Inside" Davide Recchia koji smatra da ovakvi glazbeni događaj mogu poslužiti za kulturnu razmjenu između različitih naroda. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter