"Zbogom, stara godino" - podnevna fešta u Pazinu

Ples u podne
Ples u podne

Umjesto u ponoć, stara godina je u Pazinu prvi put ispraćena, a nova proslavljena u podne 31. prosinca i to ispijanjem šampanjca na platou iznad bezdana Pazinske jame s kojeg seže panorama na unutrašnjost Istre i Učku.

U velikom šatoru ispod hotela Lovac održana je proslava nazvana "Zbogom stara godino" kojem se odazvalo mnogo Pazinaca i posjetitelja iz čitave Istre, što nagoviješta da bi to mogao postati tradicionalan ispraćaj.

Svečanost je okrunjena podnevnom zdravicom kojom su pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i istarski župan Valter Flego poželjeli građanima sve najbolje u novoj godini, a nakon toga se nastavio zabavni program na kojem su nastupili popularni The Night Express Band, Serđo Valić, Fantasy i Pergola Band. Zabava se protegla do kasnih poslijepodnevnih sati.

Veselje je započelo već u 8.30 sati plesnim programom "Jutarnje veselje uz zlatnu generaciju" namijenjenom umirovljenicima, dok je u 10 sati za najmlađe uslijedila predstava mađioničara Stefana.

U zimskom ugođaju kontinentalne Istre u ponudi hrane prevladavale su kobasice, a od pića kuhano vino. Organizirana je posebna autobusna linija kojom su građani, uz cijenu od pet kuna, mogli stići do mjesta proslave.

Tijekom dana u pogonu je bila adrenalinska atrakcija zip-line kojom se može "letjeti" iznad provalije Pazinske jame. Prvo od uređenog vidikovca ispod hotela Lovac do Kuće za pisce, što je "let" dug 220 metara, a zatim na suprotni kraj do Babine kuće na liniji dugoj 280 metara.

U prohladno jutro jedino tko se usudio spustiti sajlom na visini od otprilike sto metara iznad ambisa bili su njemački turisti, hrabra majka i sinčić, koji su u Novu zakoračili skokom u Pazinsku jamu što smo zabilježili fotografijom. Pokrovitelj manifestacije bio je Grad Pazin. (Anđelo DAGOSTIN, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Utrka "Od Bačića do Bačića"

Neobičnoj novogodišnjoj utrci nazvanoj "Od Bačića do Bačića", prema prezimenu pazinskog ugostitelja Marka Bačića, odazvalo se danas na startu u 11 sati na Starom Pazinu čak 60 trkača iz Pazina, Poreča, Umaga, Rovinja, Rijeke, Pule, Zagreba i Makedonije. Posebnost je utrke što se obilaze gradske oštarije, točnije njih čak četrnaest, koje funkcioniraju kao kontrolne točke. Vesela trka krenula je sa Starog Pazina, a već u sat vremena svi su stigli na suprotni dio grada, u oštariju ispod željezničke postaje gdje je upriličen ručak te zabava uz živu glazbu kojoj se pridružilo 300-injak ljudi te su dodijeljene medalje. 


Podijeli: Facebook Twiter