Zbogom naknadi: Vlada Ribiću ukida 2,4 milijuna kuna?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada namjerava otkazati sporazum s Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja te im od iduće godine više neće isplaćivati gotovo 2,4 milijuna kuna godišnje za rad sindikalnih povjerenika. Sindikat znanosti taj je iznos proračunskih sredstava osigurao još 1998. godine Sporazumom potpisanim s Vladom koji se počeo primjenjivati s prvim danom 1999. godine. Vlada se njime obvezala dodatno plaćati rad povjerenika, odnosno sindikalnih vijećnika kako ih tekst sporazuma naziva, na fakultetima i znanstvenim ustanovama. Drugim riječima, njime je regulirano pitanje mjesečne financijske nadoknade za povjerenike koji rade u znanosti i koji se zbog svojih redovnih radnih obveza sindikalnim radom bave izvan radnog vremena.

Financijska naknada za sindikalne vijećnike uplaćuje se na račun sindikata znanosti i koristi ih "samo u cilju sindikalnog rada". U opisu sindikalnog posla su i razne prosvjedne aktivnosti. Pa bi se tako moglo reći i kako Vlada izravno financira sindikalne aktivnosti usmjerene protiv nje same kao poslodavca. Sufinancirala je, primjerice, prošlotjedni prosvjed sindikata obrazovne vertikale i zdravstva udruženih u Maticu hrvatskih sindikata.

Takav model financiranja rada sindikata prije nekoliko godina iznenadio je i samu sindikalnu javnost. Naime, poslodavac temeljem međunarodnih konvencija i domaćih zakonskih rješenja treba osigurati neometan rad sindikatu i sindikalnim povjerenicima. A to znači da sindikalni povjerenik, koji je u pravilu volonter, ima određeno plaćeno vrijeme za bavljenje sindikalnim radom koje mu je poslodavac dužan osigurati. I taj princip funkcionira u svim sustavima, osim u znanosti u kojoj, sudeći prema sporazumu, nema prostora za sindikalni rad osim izvan radnog vremena i to se sindikatu plaća.

No, proračunska kasica je ispražnjenja i, sudeći prema izvorima iz Vlade, takve pomalo bizarne situacije više se neće ponavljati. Jer, kako nam je kazao jedan od sugovornika, novca nema i od iduće godine Vlada neće Sindikatu znanosti isplaćivati 2,4 milijuna kuna godišnje za rad sindikalnih povjerenika. To bi, uostalom, bilo neozbiljno u situaciji u kojoj se zbog nedostatnih financija režu prava radnika čije se plaće isplaćuju iz proračuna. Tek treba vidjeti hoće li stanovnici Banskih dvora svoj naum uspjeti provesti, jer njihovim prethodnicima to nije pošlo za rukom. (Gabrijela GALIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter