Žbogar: Arbitraža se ne može zaustaviti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izrazio je zadovoljstvo visokom razinom odnosa s Hrvatskom koji su uslijedili nakon što su dvije države zakljucile arbitražni sporazum, te izrazio ocekivanje da ce rješenje granicnog prijepora, o cemu ce odluciti arbitražni sud, zadovoljiti interese Slovenije, nalaženjem "originalnih rješenja".

"Odnosi s Hrvatskom danas su zbog arbitražnog sporazuma bitno drukciji nego prije tri godine jer je on doveo do kompromisa. Hrvatska je u pripremi tog sporazuma inzistirala da tri arbitra imenuje Medunarodni sud pravde (ICJ), a mi to od samog pocetka nismo htjeli", rekao je Žbogar u opširnom razgovoru za ljubljansko "Delo" od subote, najvecim dijelom posvecenom odnosima s Hrvatskom.

Okvir Europske unije

Žbogar je izrazio zadovoljstvo što je došlo do suglasnosti obiju država oko triju europskih arbitara koje im je predložila Europska komisija, cime je izbjegnuto da ih imenuje predsjednik ICJ-a.

"Naša je želja bila da se postupak imenovanja sudaca zakljuci u okviru Europske unije. Arbitri s cijim smo se imenovanjem složili pokazali su i ranije da razumiju politicku osjetljivost pojedinih slucajeva. To znaci da uz pravne elemente koje uvažavaju imaju i politicki osjecaj za svaki pojedini slucaj i cinjenicu u kojem je kontekstu do spora došlo. Mislimo da arbitri koji su bili izabrani imaju i osjecaj za eventualne politicke posljedice nakon što donesu pravorijek o toku granice izmedu Slovenije i Hrvatske", rekao je Žbogar.

"Vjerujemo da ce tako kvalitetan arbitražni sud u kojemu su eminentni autoriteti tražiti originalna rješenja koja ce zadovoljiti vitalne interese Slovenije", rekao je Žbogar u razgovoru za "Delo".

Legitimna razmišljanja

Što se tice prijedloga pojedinih slovenskih pravnika da bi Ljubljana trebala tražiti izuzece predloženog hrvatskog nacionalnog arbitra u arbitražnom sudu Budislava Vukasa, Žbogar je rekao da su takva razmišljanja legitimna, ali da o tome još nije odluceno.

"Legitimno je o tome razmisliti jer i nacionalni arbitri u arbitražnom vijecu moraju biti neovisni i u nacelu to ne bi smjeli biti oni koji su bili upleteni u rješavanje spora prije nego što je došlo do uspostave arbitražnog suda", rekao je Žbogar u vezi s mišljenjima nekih u Sloveniji da je Vukas u prošlosti javno iskazivao "pristranost" u svojim gledištima o granici na moru izmedu dviju država, pa da u arbitraži ne bi mogao biti neutralan.

"Moguci korak u smislu zahtjeva za izuzecem treba dobro prouciti, u smislu što bi to znacilo, kakve su alternative i što je za Sloveniju bolje", rekao je Žbogar, dodajuci da je za takav eventualni potez još dovoljno vremena.

Što se tice nove slovenske koalicijske vlade koju ce po svoj prilici voditi Janez Janša koji se arbitražnom sporazumu protivio, Žbogar je podsjetio na Janšine izjave da on priznaje da je sporazum na snazi i da se arbitraža sada više ne može zaustaviti.

"Arbitražni postupak je poceo i ne može se zaustaviti, no arbitražni sporazum ima i clanak koji omogucava da se dvije strane u bilo kojem trenutku vrate za pregovaracki stol i dodu do medusobnog dogovora", ustvrdio je Žbogar.

Buduci da od 1. veljace odlazi na mjesto visokog predstavnika Europske unije na Kosovu, Žbogar se osvrnuo i na stanje na podrucju zapadnog Balkana, s obzirom na interese Slovenije u regiji u kojoj želi stabilnost koju potice i perspektiva širenja Europske unije.

Nakon što u Europsku uniju ude Hrvatska, doci ce do pauze u širenju EU-a jer zbog ekonomske krize u EU-u više ne postoji prvotni entuzijazam za proširenje, ali bi potpuno zaustavljanje tog procesa bilo opasno, ocjena je Žbogara.

"Entuzijazam proširenja jenjava, širenje EU-a financiraju bogate države koje su u teškocama i imaju problema u uvjeravanju svoje javnosti zašto je širenje potrebno, a jacaju i nacionalni trendovi na racun europskih. Trendovi nisu povoljni, ali bi usporavanje širenja EU-a usporilo tranziciju i neophodne reforme u državama regije", izjavio je Žbogar.
Ako bi pak došlo do potpunog zastoja u procesu daljnjeg širenja, to bi po ocjeni Žbogara moglo dovesti do rasta napetosti, što bi osjetila i Slovenija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter