Zbog zlatne žutice krče se vinogradi i spaljuje loza

Istarske vinograde napada zlatna žutica  (N. LAZAREVIĆ)
Istarske vinograde napada zlatna žutica (N. LAZAREVIĆ)

Već dulje vrijeme stručnjaci upozoravaju na pojavu zlatne žutice vinove loze, opasne bolesti koja napada vinograde i u našim krajevima. Potkraj 2014. godine ova je bolest u Istri i službeno registrirana, i od tada se službeno provode mjere njezina suzbijanja. Mjere su bolne: ako je zlatnom žuticom zaraženo manje od 20 posto trsova u vinogradu, vade se samo zaraženi trsovi i uništavaju spaljivanjem.

Ako je međutim zaraženo više od 20 posto trsova, mora se iskrčiti i uništiti cijeli vinograd da se zaraza ne bi dalje širila. Zdravi odnosno još nezaraženi vinogradi moraju se tretirati insekticidima radi suzbijanja prijenosnika ove bolesti, američkog cvrčka. Takva prevencija mora se, u biti, provoditi zauvijek.

Kako, naime, saznajemo od službe za odnose s javnošću Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj se zbog eventualnih pojava i širenja skupine bolesti koje se zajedničkim imenom nazivaju žutice vinove loze sustavni nadzor provodi od 2002. godine, a za to su zaduženi Fitosanitarna inspekcija i Zavod za zaštitu bilja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo. Riječ je o rutinskim praćenjima u sklopu godišnjih programa rada ovih institucija, a taj se nadzor redovito financira iz državnog proračuna. Tek je 2008. godine u Hrvatskoj utvrđena pojava bolesti iz skupine žutica, ona koju stručnjaci nazivaju Bois noir.

Zaraza "ovom našom" zlatnom žuticom vinove loze, čiji uzročnik nosi stručni naziv Grapevine flavescence dorée MLO, a koju prenosi američki cvrčak Scaphoideus titanus, na području Hrvatske prvi je put utvrđena 2009. godine u Vivodini, u Karlovačkoj županiji. Nakon tog prvog nalaza, stručnjaci Zavoda za zaštitu bilja su radi informiranja javnosti izradili brošuru o simptomima zaraze i suzbijanju ove bolesti koju su zajedno s fitosanitarnim inspektorima dijelili na terenu prilikom obavljanja nadzora. Istarska županija je uključena u program nadzora od samog početka njegove provedbe, navodi se u odgovoru Ministarstva poljoprivrede na naša pismeno dostavljena pitanja, a prvi nalaz zlatne žutice vinove loze na području Istre potvrđen je 2014. godine u uzorcima uzetima u vinogradima u Kašteliru i u Lovrečici.

Sukladno naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze, u vinogradima na te dvije lokacije naređene su mjere uklanjanja i uništenja spaljivanjem zaraženih trsova zajedno s korijenjem, a naređena je i preventivna mjera obveznog suzbijanja američkog cvrčka Scaphoideus titanus odgovarajućim insekticidima.

Tijekom nadzora na području Istarske županije u 2015. godini uočeno je da se zlatna žutica naglo proširila izvan prvotnih žarišta zaraze otkrivenih u 2014. godini (kada su pogođeni bili samo Kaštelir i Lovrečica).

Tako se danas zaraženim područjima službeno smatraju teritoriji općina i gradova Brtonigla, Kaštelir-Labinci, Tar, Višnjan, Vižinada, Buje, Novigrad i Umag, a fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede će nakon dovršetka laboratorijskih analiza uzoraka uzetih na tim područjima izraditi novu kartu  demarkiranih područja, odnosno teritorija na kojem fitosanitarni inspektor ima pravo narediti provedbu propisanih fitosanitarnih mjera: vađenja i uništavanja trsova u slučaju manje zaraze, vađenja cijelih vinograda u slučaju veće zaraze, te preventivnog tretiranja insekticidima protiv američkog cvrčka. (D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter