Zbog zamjene novorodencadi 200.000 dolara odštete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sud u oblasti Celjabinska u Rusiji naredio je tamošnjem rodilištu da plati odštetu u iznosu od tri milijuna rubalja (101.200 americkih dolara) svakoj od dviju obitelji cija su djeca slucajno zamijenjena odmah nakon rodenja prije 12 godina, javljaju ruski mediji.

Obitelji Beljajev i Iskanderov zatražile su odštetu u visini od 5 milijuna rubalja za svaku obitelj, ali je sud donio odluku da rodilište u kojemu se dogodila zamjena mora platiti tri milijuna rubalja.

Za pogrešku se doznalo slucajno. Beljajevi su podnijeli zahtjev za razvod i otac je zatražio utvrdivanje ocinstva. Test je pokazao da ona nije njihova kci. Nakon toga je slijedila policijska istraga u kojoj je utvrdeno da njihova prava kci živi s obitelji Iskanderov.

Takoder je utvrdeno da je osoblje rodilišta pomiješalo narukvice s brojem koje se stavljaju djeci prilikom rodenja. Odvjetnica oštecenih Natalija Štreker izjavila je da su obje obitelji zadovoljne odlukom suda i da se ne namjeravaju žaliti.

Medutim, težak dio tek slijedi. Dvije djevojcice još uvijek pokušavaju shvatiti da roditelji koji ih odgajaju nisu njihovi pravi roditelji. Obje obitelji trenutacno nisu voljne vratiti svoju djecu biološkim roditeljima.

Odvjetnica je takoder rekla da je najveci problem za dvije obitelji kulturološka razlika u odgajanju djevojcica. Obitelj Beljajev odgajala je kcer Iskanderova u skladu s europskim tradicijama, dok su Iskanderovi, koji potjecu iz Tadžikistana, odgajali djevojcicu prema muslimanskim tradicijama.

"Teško je reci kako ce ovaj problem biti riješen u buducnosti. Cak ni roditelji još nisu odlucili što ce uciniti", rekla je Štreker. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter