Zbog zakonskih izmjena Oprtalj gubi 600 tisuća kuna

Župan Valter Flego na sastanku u Općini Oprtalj
Župan Valter Flego na sastanku u Općini Oprtalj

Istarski župan Valter Flego nastavlja sa obilaskom istarskih općina i gradova pa se tako jučer susreo s načelnikom Općine Oprtalj Aleksandrom Krtom s kojim je između ostalog razgovarao o statusu općine i projektima koje provode. Upravo je Oprtalj jedna od osam istarskih jedinica lokalne samouprave koje su od ove godine izgubile status područja posebne državne skrbi ili brdsko-planinskog područja.

Udarac na standard mještana

Načelnik Krt tom je prigodom upozorio da će zbog novih zakonskih izmjena Oprtalj u iduće dvije godine izgubiti oko 600 tisuća kuna, rekavši da dodatni udar na njihov proračun predstavlja i nova Vladina mini porezna reforma.

- Gubitak materijalnih sredstava predstavlja veliki udarac za Oprtalj i životni standard naših stanovnika. Primjera radi, Općina godišnje izdvaja 200 tisuća kuna za stipendije, naveo je Krt dodajući kako će se morati pronaći alternativna financijska sredstva kako bi uspjeli održati postojeći standard. Napomenuo je kako je Općina racionalizirala svoje poslovanje te ostvarila uštede na plaćama zaposlenika. Župan je također podsjetio kako je i Županija provela slične mjere.

- Novi sustav ocjenjivanja razvijenosti je nepravedan te će u velikoj mjeri određivati budući razvoj i projekte unutrašnje Istre, kazao je Flego.

Povezivanje turizma i poljoprivrede

Govoreći o razvoju ruralnog turizma na području Oprtlja, pohvalio je jače povezivanje turizma i poljoprivrede, kao i projekt Oprtaljskih vrtova. Naime, tim projektom želi se stvoriti dodatna turistička atrakcija, a potencijal predstavlja i mali muzej Parenzane u Livadama.

Po riječima načelnika Oprtlja prošle sezone tijekom tri mjeseca muzej je zabilježio veliki broj posjetitelja, a Općina ga ovisno o raspoloživim sredstvima, planira otvoriti i ovog ljeta.

Govoreći o budućim projektima, Krt je naveo sanaciju Doma DVD-a što će se realizirati putem europskih fondova, te sanaciju ulice u Oprtlju (Kladrma) za što je potrebno oko 300 tisuća kuna. Od infrastrukturnih projekata, izdvojio je sredstva dobivena iz IPA programa za rekonstrukciju nerazvrstanih cesta. Župan je nakon sastanka, zajedno sa suradnicima obišao i mjesnu osnovnu školu te dječji vrtić. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter