Zbog zabrane pušenja manje prijevremenih poroda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Belgijski znanstvenici utvrdili su da zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima može dovesti do smanjenja broja prijevremenih poroda što znači da i u najranijim fazama života postoje koristi za zdravlje od zabrane pušenja.

Poznato je da pušenje tijekom trudnoće može ugroziti razvoj nerođene djece i skratiti trudnoću, a pasivno pušenje može utjecati na porođaje no malo se zna o utjecaju zabrane pušenja u javnim prostorima na prijevremene porode.

Tim znanstvenika koje vodi Tim Nawrot s belgijskog Hasselt sveučilišta proučio je trendove u prijevremenim porodima od 2002. do 2011. što je razdoblje prije, tijekom i nakon uvođenja zabrane pušenja u javnim prostorima.

Utvrdili su da je rizik prijevremenih poroda nakon uvođenja svake faze zabrane pušenja u Belgiji koja je provedena u tri faze: na javnim prostorima i većini radnih mjesta od siječnja 2006., u restoranima od siječnja 2007. i u barovima koji poslužuju hranu od siječnja 2010.

Prema rezultatima objavljenima u časopisu British Medical Journal istraživanje je pokazalo ustrajni obrazac smanjivanja rizika prijevremenih poroda sa svakom novom mjerom ograničavanja pušenja. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter