Zbog vrućina i velikog broja gostiju rekordna potrošnja struje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako ljeto tek ulazi u svoje najtoplije razdoblje, rekord potrošnje električne energije u Istarskoj županiji već je nadmašen. Kako poručuju iz Hrvatske elektroprivrede, rekordna potrošnja zabilježena je ovog četvrtka u večernjim satima.

"S obzirom na velike vrućine koje su ovih dana prisutne u Istri te povećan broj gostiju koji se odmara na našem poluotoku, 6. srpnja je postignut ovogodišnji maksimum vršne potrošnje električne energije. Iznosio je 213 MW te je izmjeren u 21.30 sati", kažu u HEP-u.

Nacionalni distributer električne energije poručuje da žitelji Istre i njihovi ljetni gosti ne bi trebali imati problema s opskrbom, te da klima uređaji mogu nesmetano raditi.

"Elektroenergetski sustav distribucijskog područja Elektroistre u potpunosti je pripremljen za ovakva visoka vršna opterećenja. Tome u prilog govori podatak iz kolovoza 2015. godine, kad je izmjeren povijesni maksimum vršnog opterećenja potrošnje električne energije na području Istre od 252 MW te je sustav funkcionirao potpuno stabilno", naglašavaju u HEP-u.

S obzirom da će toplotni udar, prema najavama meteorologa, potrajati do sredine tjedna, pokazat će se je li Elektroistra sposobna da ga rashladi. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter