Zbog vrijeđanja i sramoćenja župnika, mora mu isplatiti 10.000 kn

Boljun (A. DAGOSTIN)
Boljun (A. DAGOSTIN)

U labinskoj stalnoj službi Općinskog suda u Puli u predmetu radi naknade štete tužitelja Ilije Pavlovića (sud dostavio samo inicijale) protiv Klaudija Krbavca (sud dostavio samo inicijale) donesena je 7. studenog 2016. presuda kojom je naloženo tuženiku da isplati tužitelju iznos od 10 tisuća kuna, zajedno sa zakonskim zateznim kamatama, a sa preostalim djelom tužbenog zahtjeva u iznosu od 30 tisuća kuna tužbeni zahtjev tužitelja je odbijen kao neosnovan. Doznajemo to od Petre Primc, glasnogovornice Općinskog suda u Puli, koja napominje kako se radi o nepravomoćnoj presudi protiv koje stranke imaju pravo podnijeti žalbu.

Ljubomora

Krbavac je za isti slučaj presudom Općinskog suda u Puli, 9. prosinca 2015., pravomoćno proglašen krivim radi počinjenja dva kaznena djela i to kaznenog djela protiv ugleda i časti– sramoćenjem i kaznenog djela protiv ugleda i časti – uvredom. Naime, on je 4. siječnja 2014. u Boljunu sastavio i vlastoručno potpisao pismo upućeno svim mještanima Boljuna, Porečko-pulskoj biskupiji i ocu tužitelja, u to vrijeme svećenika i boljunskog župnika Ilije Pavlovića, Dragi Pavloviću. U tom je pismu napisao kako ga je Ilija Pavlović tužio Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu jer mu je poslao SMS-om poruku koja glasi: "Zahvali dragom Bogu što si u Istri, jer da si u Bosni već bi godinu dana bio pod zemljom. Danas čovjek mora paziti kome šalje i kakve poruke šalje. Čudim se da tako obrazovan čovjek magistar teologije ne raspoznaje što je konstatacija, a što je prijetnja ubojstvom".

Netrpeljivost između bivšeg boljunskog župnika Pavlovića i boljunskog poduzetnika Krbavca, potakle su, koncem 2012. godine,  sumnje i glasine da se župnik sastaje s poduzetnikovom suprugom. Epilog slučaja, koji se ubrzo pretvorio u lokalnu aferu, bio je raspad Krbavčevog braka, a svećenik Pavlović je odlukom biskupa Porečke i Pulske biskupije razriješen župne službe u Boljunu. Nedugo potom izašao je iz svećeničke službe, a sada, kako saznajemo, živi u Bosni i Hercegovini, odakle je i rodom. Sve je to izazvalo nedoumice među župljanima, a budući da je bio omiljen u Boljunu zbog njegove smjene pokrenuta je peticija koju je potpisalo čak 680, od 960 stanovnika Boljunštite i obližnjih mjesta u kojima je Pavlović službovao. U peticiji je pisalo kako je Pavlović pastoralnu službu obavljao časno, donio brojna poboljšanja u vjerski i društveni život ovog kraja, pomagao žitelje materijalno i duhovno, animirao djecu u društvenim događanjima te vodio računa o sakralnim objektima. Razlozi odluke biskupije o njegovoj smjeni nisu nikada bili obznanjeni, a to je samo potaklo širenje glasina o njegovom, za svećenika neprimjernom, privatnom životu. (M. RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter