Zbog vocnih sokova možete dobiti opaku bolest

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istraživanje je pokazalo da neki kupovni vocni sokovi sadrže toliko šecera da mogu povecati i rizik od odredenih vrsta raka.

Ispijanje vocnog soka navodno je vrlo zdrav nacin za zapocinjanje dana. No, caša puna soka i nije toliko korisna, a mogla bi vam i naškoditi.

Naime, znanstvenici tvrde da neki industrijski obradeni vocni sokovi sadrže toliko šecera da povecavaju rizik od razvoja odredenih oblika tumora, umjesto da ih sprecavaju.

Zapravo, do trenutka kad je sok obraden i spakiran, velik broj korisnih sastojaka voca koji štite od tumora - kao što su vitamin C, vlakna i antioksidansi - više se ne nalaze u soku.

Australski znanstvenici su istraživali koliko je odredeno voce i povrce korisno u prevenciji raka crijeva.

Analizirajuci nacin prehrane 2.200 odraslih osoba, ustanovili su da oni koji na dnevnoj bazi jedu jabuke, klice ili brokulu imaju manje šanse da obole od raka crijeva. Medutim, oni koji su konzumirali puno vocnog soka imali su veci rizik od oboljenja.

U studiji, koju su objavili u Journal of the American Dietetic Association, pišu da oni koji piju više od tri caše vocnog soka na dan imaju vece šanse oboljeti od raka debelog crijeva. Strucnjaci smatraju da je za to odgovorna velika kolicina šecera u soku.


Podijeli: Facebook Twiter