Zbog vlage stradao parket u labinskim školama

Oštećeni parket u OŠ Ive Lole Ribara (Hana Siljan Bembić)
Oštećeni parket u OŠ Ive Lole Ribara (Hana Siljan Bembić)

Prošli su se tjedan u dvije sportske dvorane osnovnih škola u Labinu dijelovi parketa podigli zbog prevelike vlage. Nastava se odvija otežano, na jedan koš ili gol, a neki od rekreativaca koji ove prostore koriste u večernjim satima privremeno su odustali od svojih aktivnosti. Čeka se stručna procjena štete i odluka o tome kako parket sanirati. U međuvremenu prati se vremenska prognoza i priželjkuje jedna dobra bura koja bi stvorila idealne uvjete za rad.

U dvorani OŠ Ive Lole Ribara stanje bi se moglo vratiti u normalu danas ili sutra, ali ta će sanacija biti privremena jer, doznajemo od ravnatelja Mire Alilovića, prodori vlage njihov su konstantni problem.

Radi se o tome da je pod dvorane oko metar i pol niže od razine okolnog zemljišta, a uz to uz školu prolazi kanal odvodnje oborinske vode. Čini se da je količina kiše koja je pala drugog vikenda ovog mjeseca bila prevelika za njegovu protočnost pa se dio prelio i dospio ispod parketa. U Gradu kažu da su oborinsku kanalizaciju oko škole sanirali prigodom popravka krova škole prije tri godine te da bi problem mogao biti u hidroizolaciji dvorane. Kakogod, rješenje iziskuje ozbiljniji građevinski zahvat koji se neće uskoro dogoditi.

Što se dogodilo da se dignuo parket ispod jednog od koševa u sportskoj dvorani OŠ Matije Vlačića, ne zna se. Vjerojatno je velika količina kiše potražila neuobičajen put u podzemlje. Dvorana će ponovo u puni pogon, doznajemo od ravnatelja Edija Juričića, sljedeći tjedan. Ona je u relativno dobrom stanju jer ipak joj je samo 38 godina.

Doduše, školska sportska dvorana Srednje škole Mate Blažine godinu je dana mlađa, a kudikamo je istrošenija. Da joj prošloga ljeta nije saniran krov, vjerojatno bi i nju danas mučio uzdignuti parket. Ova dva slučaja dizanja parketa ponovo su pokazala koliko je grad ranjiv kada se radi o sportskim prostorima. Potražnju će podmiriti sportsko-rekreativni centar na sadašnjoj livadi nedaleko od autobusnog kolodvora, ali on je dugoročni cilj Grada, što znači da ćemo na njegov parket još pričekati.

U Gradu će ove godine nastojati obaviti sve pripreme za rekonstrukciju nasušno potrebne srednjoškolske dvorane, tako da bi se u realizaciju moglo krenuti 2015. godine. Taj će projekt obuhvatiti ograđivanje i natkrivanje rukometnog igrališta do nje, pa će glad za sportskim prostorom biti ublažena. Cijeli idejni projekt bit će javnosti predstavljen krajem zime ili prvih dana proljeća. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter