Zbog viza Rusi sve manje kupuju nekretnine

Ruski državljani koji dolaze u Hrvatsku mogu si priuštiti luksuznije nekretnine (D. MEMEDOVIĆ)
Ruski državljani koji dolaze u Hrvatsku mogu si priuštiti luksuznije nekretnine (D. MEMEDOVIĆ)

Zbog uvođenja novog viznog režima za Ruse od početka travnja ove godine ne pati samo istarski turizam, već i tržište nekretnina. Naime, u odnosu na lani, Rusi, kako smo saznali u anketi među djelatnicima istarskih agencijama za nekretnine, značajno manje kupuju, jer im je i inače procedura kupnje u našoj državi komplicirana, a kada se tome doda i vizni režim, rezultat je mala zainteresiranost.

- Rusima smo totalno onemogućili da kupnju nekretnine kod nas. Tu je sada vizni režim, a osim toga Rusi da bi kupili nekretninu u Hrvatskoj, moraju otvoriti firmu. Ujedno im onemogućavamo trajni boravak. Svugdje je mogu kupiti na ime, jedino u ovoj blesavoj državi ne mogu.

Rusi jedini imaju novac, a mi im ne omogućavamo da ga potroše. Međutim, to vrijedi i za sva druga tržišta izvan Europske unije, primjerice i za Kineze. Imao sam slučaj da su željeli kupiti vilu u Hrvatskoj, međutim kada sam se išao raspitivati što je za to potrebno, nikad nisam dobio odgovor od nadležnih ministarstva, već su me šetali od jednog do drugog, žali se vlasnik pulske agencije za prodaju nekretnina Genting Mustafa Poljarević, koji je nekad dobro radio s ruskim tržištem.

I Ivica Salvador iz agencije za nekretnine Stanoinvest tvrdi da država koči Rusima da kupuju nekretnine, i to ne samo putem novog viznog režima.

- Druge zemlje osiguravaju kupcima automatski boravak, brzu kupovinu i jednostavniji upis vlasništva u zemljišne knjige. A najbitnije je da mu osiguravaju boravak tijekom cijele godine, kao što je to primjerice moguće u Bugarskoj, Španjolskoj ili Crnoj Gori. Kod nas ne mogu boraviti cijele godine, iako tu imaju nekretninu, tvrdi nam Salvador.

Kaže da time Hrvatska itekako gubi jer da su Rusi kupci koji traže luksuzne nekretnine uz more. Ujedno kupuju i nekretnine kojima je potrebna obnova pa time angažiraju domaće građevinske tvrtke i daju obol gospodarstvu. 

A da će svoje prijedloge o izmjenama određenih pravila kada su druga tržišta izvan Europske unije u pitanju proslijediti nadležnima u Vladi obećava Dubravko Ranilović, koji predstavlja agencije za nekretnine pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Kaže da u postocima nema podatak koliko je ove godine manje ruskih kupaca nego lani, ali potvrđuje da je interes opao. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter