Zbog viza manje ruskih turista


Zbog uvođenja novog viznog režima radi ulaska Hrvatske u Europsku Uniju procjenjuje se da će ove godine na Jadranu ljetovati od 10 do 15 posto manje ruskih turista, dobro poznatih po pozamašnoj potrošnji. Neki turistički djelatnici međutim ukazuju da bi taj postotak mogao biti znatno veći, od 40 do 50 posto.

Manje turista zbog uvođenja viza može se očekivati i iz Ukrajine, ali i Turske.

Na taj se problem ukazuje već duže vrijeme budući da se mijenjaju dosadašnja pravila igre kada je gostima iz Rusije bio uvelike olakšan dolazak. Zato je broj turista iz godine u godinu rastao, pa je tako primjerice prošla godina završila s 1,7 milijuna noćenja i 204 tisuće dolazaka što je porast od deset posto. To je bilo posebice važno za Istru gdje je ostvareno oko 800 tisuća noćenja te nešto više od 80 tisuća dolazaka ruskih turista što je rast od šest posto u usporedbi sa sezonom godinu dana ranije.

Direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Moskvi Mladen Falkoni apelira da se postupak dobivanje viza ne komplicira. Dodaje, da su neke zemlje odlično riješile pitanje viza za ruske turiste na što bi se mogla ugledati i Hrvatska, poput Španjolske koja izdaje vize na godinu dana, Grčke koja ih izdaje na šest mjeseci ili Bugarske koja će ih za ruske građane izdavati na svojim graničnim prijelazima.

Umirujuće vijesti dolaze iz Ministarstva vanjskih poslova  koje tvrdi da će postupak dobivanja viza trajati pet radnih dana, a ta će se procedura početi primjenjivati od 31. ožujka. Za ulazak u Hrvatsku ruskim će se državljanima vize izdavati u vrlo kratkome roku, u pravilu do pet dana od primitka zahtjeva, uz mogućnost izdavanja višekratnih viza. Pristojba za vizu ostaje 35 eura. Inače, veleposlanstvo u Moskvi očekuje da će godišnje izdavati do 150 tisuća viza, zbog čega će zapošljavati nove ljude te proširiti postojeće prostore. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter