Zbog višeg PDV-a ništa od novih zapošljavanja u ugostiteljstvu

Ugostitelji tvrde da im nedostaje radne snage (Arhiva)
Ugostitelji tvrde da im nedostaje radne snage (Arhiva)

"Još se nikad nije dogodilo da smo mi ugostitelji napustili protestno neki skup ili izviždali ministra. Ipak smo mi ambasadori kulture, komentirao je predsjednik Ceha ugostitelja pri istarskoj Obrtničkoj komori Dušan Černjul i vlasnik restorana Vela Nera protest ugostitelja u Splitu na dvodnevnom Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika u organizaciji Hrvatske obrtničke komore.

Oko tisuću ugostitelja, koji su ogorčeni samom činjenicom što im se PDV diže za mjesec dana s 13 na 25 posto, dodatno je ogorčilo što na njihov godišnji skup nije došao sam ministar turizma Gari Cappelli nego je u svoje imao poslao svog pomoćnika Roberta Pendea. Stoga su ga izviždali, a potom napustili skup. I sam Černjul slijedio je primjer svojih kolega i time bar na ovaj način protestirao protiv nove porezne reforme.

Ministar nas marginalizira

- To se dogodilo spontano jer smo bili iziritirani činjenicom što nije došao ministar glavom i bradom. Osjećali smo se marginalizirano jer smo očekivali da će doći prvi čovjek našeg resora s obzirom na to da nam se PDV diže na 25 posto od početka iduće godine, kazao nam je Černjul. Njegov se dolazak očekivao i drugi dan, no ni to se nije dogodilo. Stoga zaključuju da su "zadnja rupa na svirali".

Da je bio tamo, isto bi učinio i Paulo Šverko, predsjednik Ceha ugostitelja pri Udruženju obrtnika Poreča i vlasnik ugostiteljskog objekta Fančita u Vrsaru.

- Kada se održava nacionalni kongres ugostitelja, u najmanju ruku ministar mora biti tamo, a ne njegov pomoćnik. Što se tiče PDV-a, rekao bih da je to kraj priče. Oni su ga odlučili dignuti na 25 posto i gotovo. To je loše jer nemamo kontinuitet. Šaljemo poruku investitorima da je Hrvatska nepouzdana jer, ako se povodi mjera za unapređenje turizma, ona se ne može mijenjati promjenom vlasti. Ova Vlada pokazala je i da nema afiniteta prema mladim poduzetnicima te da pogoduje krupnom kapitalu, kazao je Šverko aludirajući na činjenicu da PDV od 13 posto ostaje na snazi za pansion u sklopu hotela.

Sve ove jadikovke nije mogao čuti resorni ministar koji je svoj izostanak pravdao obvezama u Vladi. Da je kojim slučajem došao u Split, čuo bi kako će čitava priča oko povećanja PDV-a u ugostiteljstvu dovesti do crnog scenarija što se tiče zapošljavanja. Predsjednik Sindikata turizma i usluga Eduard Andrić poručio je kako će zbog te nepopularne mjere poslodavci još manje zapošljavati na neodređeno te da plaće neće rasti. Posljedično će radna snaga odlaziti u inozemstvo. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter