Zbog velikog broja prvašića "ispali" učenici trećih razreda

Potrebe za produženim boravkom velike su jer roditelji rade sve dulje (N. LAZAREVIĆ)
Potrebe za produženim boravkom velike su jer roditelji rade sve dulje (N. LAZAREVIĆ)

Nedavno nam se javio roditelj kojemu je dijete pohađalo produženi boravak u Osnovnoj školi Šijana u prvom i drugom razredu, no sada je "izbačeno" s obrazloženjem da "više nema mjesta", iako roditelji rade do 17 sati.

Sami u kući

Uz riječi kako je ogorčen jer su produženi boravak uredno plaćali, naveo nam je kako smatra da je dijete od devet godina još premalo da bi bilo samo kući gotovo do 18 sati, kada se roditelji vraćaju s posla, te naveo kako smatra da bi Grad trebao razmišljati o tome da osigura dovoljno mjesta za svu djecu kojima je to potrebno.

Stoga smo Grad Pulu upitali u kojim sve školama postoji produženi boravak, koliko ga djece pohađa i jesu li time zadovoljene potrebe za svu djecu. Kako su nam odgovorili, Grad Pula osigurao je uslugu produženog boravka u svih 11 osnovnih škola, čiji je osnivač. Produženi se boravak provodi kao sastavni program brige za djecu nižih razreda osnovne škole, a uključuje organizirani boravak u školi izvan nastave, dodatni odgojno-obrazovni rad i prehranu.

"U protekloj školskoj godini ovaj program pohađalo je 711 učenika raspoređenih u 25 skupina produženog boravka i jednu skupinu produženog stručnog postupka za učenike Škole za odgoj i obrazovanje. Zbog povećanog broja djece u školama Šijana, Veruda, Vidikovac i Veli Vrh početkom školske godine 2016./2017., otvorena je po jedna dodatna skupina produženog boravka, uz postojeće dvije. Grad Pula je na taj način osigurao uslugu produženog boravka za 790 djece, što predstavlja 80 mjesta više no prošle godine", napominju iz Grada Pule.

Prednost dali mlađima

Dodaju kako je, sukladno Odluci o organizaciji i načinu financiranja Programa produženog boravka, ukoliko se za program produženog boravka u pojedinoj školi prijavi veći broj učenika od raspoloživog broja mjesta, prednost pri upisu imaju učenici prvih i drugih razreda osnovne škole. Grad sufinancira program produženog boravka u iznosu od 80 posto stvarnih troškova, dok roditelji uplaćuju mjesečnu subvenciju u iznosu od 120 kuna te dodatno i troškove prehrane. U tu je svrhu Grad u tekućem Proračunu osigurao iznos od 2,4 milijuna kuna, kao i dodatnih 760 tisuća kuna subvencija za školske marende te produženi boravak kroz socijalni program.

Kako nam je pojasnila ravnateljica Osnovne škole Šijana Alma Tomljanović, do "ispadanja" učenika trećih razreda došlo je iz razloga što se ove godine u prvi razred upisalo puno prvašića, čak 36 pa imaju tri prva razreda, dok druge razrede pohađa 38 učenika.

- Za produženi boravak bilo je 18 zainteresiranih roditelja trećih razreda, ali, nažalost, zbog velike potrebe roditelja mališana prvih i drugih razreda nismo ih mogli upisati, pojašnjava ravnateljica Tomljanović i dodaje da su radi ograničenog prostora i rada škole u dvije smjene prednost morali dati mlađima, odnosno prvašićima i učenicima drugih razreda. Dodaje kako je škola roditeljima kao pomoć ponudila ručak za trećaše na što je pristalo sedam roditelja. Lanjskih je godina, napominje, u produženom boravku mjesta bilo čak i za učenike četvrtih razreda, ali je tada bilo puno manje upisanih prvašića pa tako i potrebe za produženim boravkom. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter