Zbog urušavanja zgrade, stanarima preporučili selidbu

Stanari su uvjereni da su zidovi zgrade popucali uslijed radova na kolektoru (M. MIJOŠEK)
Stanari su uvjereni da su zidovi zgrade popucali uslijed radova na kolektoru (M. MIJOŠEK)

Fasada, zidovi i stubišta zgrade u Maksimijanovoj ulici 23 (bivša Ribarska) u Puli, pucaju i urušavaju se, a poremećena je i kompletna statika. Posljedica je to gradnje obalnog kolektora, smatraju njeni stanari, budući da su se spomenuti problemi počeli pojavljivati paralelno s početkom kopanja na rivi. Stogodišnja zgrada, mišljenja su, ne može podnositi ovako snažne vibracije koje su uzrok velikim oštećenjima. Posebice su "pogođeni" stanovi okrenuti prema cesti u kojima doslovno sa zidova otpada i žbuka.

Pao veliki komad stropa

Prvi put ovakve su ih pukotine zatekle u ljeti 2012. godine, dakle uslijed jačih radova na gradnji kolektora. Sve nadležne, od Grada Pule pa do investitora, a to su poduzeća Hrvatske vode i Herculanea, obavijestili su o problemima koji ih muče sada već dvije godine te zatražili odgovarajuća rješenja. Slijedom toga, kako nam pričaju sami stanari, budući da je bila poremećena statika njihove zgrade, prije nekoliko je mjeseci započela sanacija temelja, a sve da bi se omogućilo stanarima da ostanu u svojima stanovima, odnosno da nastave nesmetano živjeti u svojoj zgradi. No, problemi s pukotinama nisu prestali, štoviše još uvijek traju, a zgrada jednostavno tone, pričaju nam ogorčeni stanari.   

Primjerice, kažu nam, jučer ujutro probudila ih je strašna buka, lom, uslijed koje, pričaju, nisu znali da li se ruši zgrada ili pada strop. Upravo ovo potonje se i dogodilo - urušio se poveći komad stropa.

Na prošlotjednom sastanku s predstavnicima Grada te investitorima, stanarima je preporučeno privremeno preseljenje, u trajanju od dva mjeseca. Takav je prijedlog došao da bi se radovi mogli nesmetano odvijati, odnosno da ne bi bilo međusobnog "ometanja", radnika s jedne i stanara s druge strane. Kako nam kažu sami stanari, oni ionako trpe buku već dvije godine?!

Također, bitna je i sigurnost boravka stanara u zgradi koja će biti podložna tako opsežnim i zahtjevnim radovima. Kako doznajemo od stanara, na tom su sastanku svi bili vrlo susretljivi s njima, a iz Herculanee im je ponuđena i pomoć u pronalasku alternativnog smještaja. Troškove će, kažu, pokriti, no ipak ostaje neizvjesno gdje će se takav smještaj pronaći za osam obitelji i to u jeku turističke sezone kada su svi svoje raspoložive kapacitete namijenili za iznajmljivanje.

U tijeku sanacija temelja

Na tijek događanja osvrnuo se i Marijan Kanižaj, direktor upravitelja zgrade Uljanik upravljanje stambeno - poslovnim zgradama.

- Prilikom gradnje velikog kolektora nastale su značajne pukotine na zgradi, stoga smo angažirali sudskog vještaka koji je potvrdio da su nastale upravo uslijed te gradnje. U dogovoru sa stanarima, o tome smo obavijestili investitore i predstavnike Grada, s kojima smo se sastajali i dogovarali, a koji su potom reklamacije i prihvatili, kao i trošak sanacije. Prvenstveno je utvrđen problem statike, pa su iz Herculanee krenuli sa saniranjem stabilnosti samog objekta. U tijeku je sanacija temelja s kojom su započeli prije nešto više od dva mjeseca. U međuvremenu smo angažirali izvođače te sanirali pukotine na fasadi. Stručnjaci su nam prenijeli da je vibracijama zahvaćena kamena ploča na kojoj leži zgrada. Stanarima se sada preporuča privremeno preseljenje, dakle, dok se radovi ne privedu kraju, a nakon sanacije temelja, uslijedit će kompletno stabiliziranje objekta, od zidova do svih ostalih konstruktivnih elemenata, rekao je Kanižaj.

Pojašnjenje o aktivnostima gradskog poduzeća Herculanea oko ovog problema zatražili smo od direktora Igora Starog, koji nam ga je obećao pismeno dostaviti. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter