Zbog tvrdoglavosti izostala ulaganja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Govorimo o krizi, a neki su se hereticki postavili prema projektima, kao što je izgradnja golf igrališta ili Brijuni rivijera, kazao je župan Ivan Jakovcic na aktualnom satu Županijske skupštine, odgovarajuci na upit HSS-ovog vijecnika Olivera Gmitrovica kakve su rezultate polucile županijske antirecesijske mjere.

Jakovcic je naglasio da je "tvrdoglavost nekih dovela Istru u situaciju da je izostalo više stotina milijuna eura ulaganja u Brijuni rivijeru". No, župan je pritom priznao i vlastitu krivnju, kazavši da se zbog svih kritika povukao, umjesto da je bio tvrdoglav i nastavio gurati taj projekt. Po njemu su takva ulaganja trebala znaciti i tisuce novih radnih mjesta. Kazao je i da mogucnosti Županije da pomogne realnom sektoru nisu velike, ali da ce sve uciniti, ne bi li se spasilo istarsko gospodarstvo.

Gmitrovic je upitao može li se na racun toga što Zracna luka Pula mora biti domacin NATO snagama kad im je to potrebno dobiti novac od države za dodatna ulaganja u aerodrom. Jakovcic se složio s time da trebaju nova ulaganja, ali je istaknuo da on osobno nije sklon tome da pulski aerodrom bude utocište za NATO snage.

- Umjesto uniformi, radije bih na njemu gledao ljude u šarenim kupacim kostimima, kazao je.

Jesu li jedinice lokalne samouprave bile ukljucene u izradu Zakona o turistickom zemljištu, zanimalo je IDS-ovu vijecnicu Neviju Poropat. Župan joj je odgovorio da taj zakon nije raden u konzultaciji s istarskim javnim sektorom, te da je, po njemu, on neprihvatljiv. Kazao je da je on osobno sudjelovao kod izrade zakona prije nekoliko godina, kada je zakon, ocijenio je, bio pošten. Smeta mu što novi zakon, koji doduše još nije usvojen, ne definira gdje ce ici novac dobiven od tog zemljišta.

Jakovcicu nije po volji ni novi Zakon o placama u lokalnoj i podrucnoj samoupravi prema kojem bi, doduše, njegova placa narasla za nekoliko tisuca kuna. Na pitanje svog stranackog kolege Tedija Chiavalona kako ce se place reflektirati na zaposlenike u gradovima i opcinama, Jakovcic je kazao da Istarska županija nece poštivati taj zakon, te nece dizati place svojim zaposlenicima.

Maja Šaric iz SDP-a je upitala što je nastavkom gradnje pulske zaobilaznice, te s gradnjom kružnog toka u Šijani, na što joj je župan odgovorio da je nevjerojatno da je kružni tok izbacen iz novog plana Hrvatskih cesta. Kazao je da je zbog toga Županija prije 15-ak dana uputila pismo premijerki Jadranki Kosor, zahtijevajuci objašnjenje, ali odgovora zasad nema.

U 2010. više ne može biti otvorenih kamenoloma, podsjetio je Ivan Jakovcic na odredbe županijskog Prostornog plana, a odgovarajuci na pitanje Ivice Mikulcica iz koalicije HSU-HSLS, kojeg je zanimalo hoce li se te odredbe poštivati. Problem je, medutim, naglasio je Jakovcic, što su neki kamenolomi, poput Antenala, dobili koncesije od države koje ce ipak vrijediti i nakon isteka 2010. Župan je istaknuo da se Istra sigurno nece odreci eksploatacije kamena, te da mnoge tvrtke poštuju sve propise i time ne štete okolišu, dok neki "divljaju u prostoru". Kazao je da posebno bodu u uci kamenolomi u Raškom kanalu, kao i onaj na Antenalu. I dok ce onaj u blizini Raše uskoro biti zatvoren, na Antenalu ce trebati pricekati do 2012., odnosno do isteka koncesije.

Anton Rupnik (SDP-Zeleni) predložio je raspisivanje referenduma za gradnju nove termoelektrane u Plominu. Naime, po njemu bi gradani trebali odluciti žele li da ona bude na plin ili ugljen. Jakovcic se složio s njim, te je ponovi stav Županije da je protiv ugljena. Rupnik je upitao i kakve i kolike koristi ima Županija od Instituta za poljoprivredu i turizam u Porecu, na što mu je župan odgovorio da Institut "nije ništa presudno donio ni poljoprivredi ni turizmu".

- Oni ne mogu biti naš partner prije svega zbog meduljudskih odnosa u Institutu. Tamo treba promijeniti kljucne ljude da bi to postala relevantna institucija, kazao je Jakovcic.

Nezavisna lista Plinija Cuccurina, odnosno njihov zastupnik Alen Rosanda uputio je interpelaciju, ne bi li se na dnevnom redu našao polugodišnji izvještaj župana o njegovom radu, o cemu se, po njegovom tumacenju, vec trebalo raspravljati. Jakovcic je interpelaciju protumacio iskljucivo kao politicki cin, te je kazao da prihvaca politicko nadmetanje, ali da bi radije govorio o suštinskim stvarima.


Podijeli: Facebook Twiter