Zbog trihinele se puše i na hladno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sezona kolinja u punom je jeku. Svi koji kolju svinje u domacinstvima obavezni su donijeti meso na trihineloskopiju. Prema najavama vecina bi to mogla uciniti krajem ovog tjedna pa se i u Veterinarskoj ambulanti Buzet spremaju za udarni vikend.

- Do sada se cekalo zbog vremena. Toplo je pa se manje klalo, a upravo bi ovog vikenda mogla biti prava navala, kaže direktor Veterinarske ambulante Branko Greblo.

U buzetskoj Veterinarskoj ambulanti lani su pregledali 1.226 uzoraka mesa i svi su bili negativni na trihinelu, a ocekuju da ce ih toliko pregledati i ove godine. Veterinari su pregledali i 123 uzorka mesa divljih svinja koji su takoder bili negativni.

Uz uzorke uzete s lijeve i desne strane kralježnice, uzima se po jedan dio ošita, a treba donijeti i ušne markice svinje, putni list i svjedodžbu o zdravstvenom stanju. Cijena je 46,74 kune. Uzorci mesa mogu se donijeti radnim danom od 7 do 13.30 sati te od 17 do 18 sati, subotom od 7 do 13.30 te od 15 do 17.30 i nedjeljom od 8 do 12.30.

Pregled svinjskog mesa provodi se tijekom cijele godine, ali najtraženiji je krajem prosinca i pocetkom sijecnja. Buzecani se pridržavaju ove obveze, ne samo jer je zakonom propisana. Uvriježena je poslovica "tko se jednom opece, puše i na hladno", a nadomak neslavnoj, desetoj obljetnici velike epidemije trihineloze koja je krajem 2002. godine zahvatila Istru, valja podsjetiti da su najviše stradali Buzecani iako su zaražene mesne preradevine kupili u trgovinama sa svim propisnim deklaracijama.

Medu 150-ak oboljelih u Istri, koliko ih se spominjalo na raznim skupovima udruga koje su pokušavale izboriti pravo na odštetu, bilo je cak 57 Buzecana. Podsjetimo, stradali su tada zbog nemara proizvodaca i nadležnih institucija jer su kupili proizvod koji je morao biti zdravstveno ispravan, no bio je zaražen.

Treba reci i da su Buzecani puno savjesniji od proizvodaca i državnih institucija jer u 42 godine dugom veterinarskom stažu Greblo nije zabilježio niti jedan slucaj trihineloze kod svinja u privatnom vlasništvu ili, kako bi se to reklo, u obiteljskim gospodarstvima buzetskog podrucja. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter