Zbog Timošenko ministri EU-a bojkotirali susret u Trstu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U srijedu je u Trstu održan susret ministara vanjskih poslova sedamnaest država clanica Srednjoeuropske inicijative (SEI) kojom ove godine predsjedava Ukrajina. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Konstantin Grišcenko našao se gotovo sam na vrhu šefova diplomacija buduci da je cak trinaest od ukupno sedamnaest ministara vanjskih poslova odustalo u znak protesta zbog tretmana bivše premijerke Ukrajine Julije Timošenko.

Hrvatsku je u Trstu predstavljao zamjenik ministra vanjskih poslova i europskih integracija Joško Klisovic.Sastanak je održan zbog sve teže situacije u eurozoni.

Gospodarska su pitanja bila glavna tema razgovora, a vezano uz to - nužnost da se države clanice Srednjoeuropske inicijative angažiraju za jacanje obostranih veza s ciljem ucvršcivanja politickih i gospodarskih odnosa. Kao što je poznato, Srednjoeuropska inicijativa ukljucuje zemlje punopravne clanice Europske unije, ali i kandidate poput Hrvatske.

Procesom daljnjeg širenja EU-a prema srednjoj i istocnoj Europi uloga tog regionalnog oblika udruživanja zadnjih je godina oslabjela, pa su nove neizvjesne prilike unutar Unije nagnale sve države clanice na pojacano djelovanje u cilju snažnijeg povezivanja cijelog srednjoeuropskog prostora.

Zajednicka izjava utvrduje nužnost pojacavanja aktivnosti posebnog Fonda za suradnju, koji je dosad sufinancirao gospodarske inicijative u visini od 6,6 milijuna eura, te jacanje suradnje s Europskom bankom za obnovu i razvoj. Posao je, dakako, bio otežan zbog prosvjeda veceg dijela zemalja clanica zbog slucaja Timošenko, pa na završnom susretu s novinarima uz ukrajinskog ministra nije sjedila predstavnica talijanskog ministarstva vanjskih poslova. Iduce godine predsjedavanje Inicijativom preuzet ce Madarska.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Joško Klisovic, hrvatski veleposlanik u Rimu Tomislav Vidoševic i predstavnica Generalnog konzulata Hrvatske u Trstu Nevenka Grdinic sudjelovali su na radnom sastanku o osnivanju jadransko-jonske makroregije s kolegama iz Italije i Slovenije. Naime, krajem ove godine Europska komisija pocet ce osmišljavati strategiju razvoja te makroregije.

"Hrvatska se živo zanima za takav oblik udruživanja koji ce jamciti korištenje europskih fondova i poticati gospodarski razvoj, zaštitu Jadranskog mora od zagadenja i uskladeni sistem iskorištavanja morskih prirodnih resursa. Moramo razviti najviši oblik suradnje jer svako odstupanje pojedine jadranske ili jonske države može kompromitirati rad ostalih. Hrvatska stoji cvrsto iza tog projekta osnivanja europske makroregije", rekao nam je Klisovic. (E. VELAN)

Jakovcic na sjednici Jadranske euroregije

U Trstu je u srijedu održana i sedma Generalna skupština Jadranske euroregije na kojoj je sudjelovao i istarski župan Ivan Jakovcic te župan Dubrovacke županije Nikola Dobroslavic, potpredsjednik Jadranske euroregije.

Jakovcic je na susretu s novinarima izjavio da ovo udruženje jedinica lokalne samouprave osnovano 2006. u Puli mora postati okosnica europske jadransko-jonske makroregije koja ce od 2013. djelovati po uzoru na vec postojece makroregije na Baltiku i duž Dunava. Jakovcic vjeruje da ce strategija razvoja makroregije pridonijeti lakšem pristupu europskim fondovima.

"Uskoro ce Jadran, uz pristup Hrvatske EU-u, postati unutrašnje more Europske unije", dodao je Jakovcic.

Skupština je jednoglasnom odlukom u clanstvo euroregije primila i crnogorsku opcinu Ulcinj.


Podijeli: Facebook Twiter