Zbog terase odsječeni od Ciscuttijeve i Flanatičke

(B. PETROVIĆ)
(B. PETROVIĆ)

Pretvaranje terase kafića "Televizija" u terasu "Mlinar caffea" ponovo je aktualiziralo pitanje ove uzdignute i zatvorene terase u centru grada u Ciscuttijevoj ulici. Nakon dvije godine otkako su prvi puta stupili u javnost sa svojim problemom zakupci su nam se ponovo javili.

- Unatoč obećanjima nadležnog pročelnika Prhata ništa se nije dogodilo, sve je ostalo isto, samo što se je promijenio vlasnik pa se sada umjesto caffe bar "Televizija" zove caffe bar "Mlinar". U velikim smo problemima jer smo zbog te terase odsječeni od gornjeg dijela Ciscuttijeve ulice i Flanatičke, pa ljudi koji uzimaju u najam naše prostore ne mogu raditi i odlaze. Mi konkretno imamo i dopis jednog našeg najmoprimca koji nam je naveo da je jedan od glavnih uzroka otkazivanja ugovora o najmu upravo tu terasu, veli vlasnica jednog od prostora Mirjana Šarić.

Obećanje ludom radovanje

Pojašnjava kako se zakupci u tom dijelu slažu da terasa zaklanja pogleda na njihove prostora i zbog toga lošije rade. U međuvremenu su, kako navodi, angažirali i odvjetnika koji je poslao Gradu dopis, a u kojemu upućuje na sve nepravilnosti vezane uz sporu terasu te ih poziva da je usklade s postojećom Odlukom o kriterijima i načinu korištenja javnih površina namijenjenih organiziranju terasa. Kako se navodi u tom dopisu, postojeća terasa u potpunoj je suprotnosti sa sadašnjom Odlukom, uzdignuta na podest, a to može biti jedino ukoliko je u pitanju zelena površina ili ako postoji nagib, što tamo nije slučaj. Zatim, ograđena je i ostakljena što je isto u suprotnosti s Odlukom, ima krovište koje je povezano s pročeljem zgrade što isto ne bi smjelo biti, te zauzima oko 80 posto ulice, što je isto u suprotnosti s trenutno važećom odukom.

Kako navodi Šarić, koju su zakupci i vlasnici prostora izabrali za predstavnicu, protekli su tjedan bili na sastanku kod gradonačelnice Elene Puh Belci, a bio je nazočan i pročelnik Prhat kojima su ponovo iznijeli sve svoje probleme. Oni su im, kako veli, naveli da bi do kraja iduće godine trebao biti napravljen idejni projekt uređenja Ciscuttijeve ulice i da do tada bi trebale postojeće terase biti uređene prema Odluci.

Do rješenja usklađivanje s odlukom

- Pozdravljamo to što će biti napravljen idejni projekt, ali neka se do tada postojeća terasa uskladi s postojećom Odlukom o kriterijima i načinu korištenja javnih površina namijenjenih organiziranju terasa, zaključuje Šarić dodajući da pravo imaju raditi svi oni, a ne samo terasa "Mlinara".

Podsjetimo, u siječnju 2014. godine Odjel za komunalni sustav i imovinu Grada Pule uputio je Povjerenstvu za provedbu odluke o kriterijima za korištenje javnih površina namijenjenih organiziranju ugostiteljskih terasa zadatak da revidira odluku kojom je navedenom ugostiteljskom objektu odobreno postavljanje ugostiteljske terase u ovom obliku i obimu. Tada je predloženo i unošenje odredbe prema kojoj u pješačkim zonama ugostiteljska terasa ne bi smjela zauzeti više od 50 posto širine raspoloživog prostora odnosno prolaza, odnosno ulice, te bi takva dopuna imala učinak na rješavanje problema nastalog u Ciscuttijevoj ulici. No, sve se to nije pomaklo s mrtve točke već više od godine dana. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter