Zbog svađa izbačena iz privatilišta za beskućnike

Nevija Srdoč, voditeljica Crvenog križa, brine o prihvatilištu (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)
Nevija Srdoč, voditeljica Crvenog križa, brine o prihvatilištu (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)

U redakciju su nam se posljednjih dana javila dva korisnika pulskog prihvatilišta za beskućnike, a koji su, kako navode, naprasno izbačeni iz prihvatilišta bez valjanog razloga.

Prva korisnica (podaci poznati redakciji) u Pulu je stigla nakon duljeg vremena u Italiji iz koje je, kako kaže, zbog obiteljskog nasilja pobjegla s tek jednom vrećicom svojih stvari u ruci. Vrativši se u rodni grad, u kojem se nije imala gdje smjestiti, prvo se javila u Sigurnu kuću, no oni su joj rekli da je ne mogu smjestiti te su je uputili na Prihvatilište.

- Odmah sam im pojasnila situaciju i rekla da mi je smještaj nužan dok ne nađem neki posao i uspijem se smjestiti. Nažalost, iako mi je krov nad glavom bio nužan i bila sam sretna što se uopće imam gdje smjestiti, naišla sam na brojne probleme. Primjerice, 15 dana morala sam moliti za pastu za zube ili moljakati da me odvedu u skladište Crvenog križa po robu, ispričala nam je sugovornica.

Na pitanje zašto je izbačena iz prihvatilišta, dodaje da se sve to desilo jer nije poštivala pravila, iza čega se zapravo krije pravi razlog, a to je činjenica što je to jutro zvala policiju po drugi put zbog osobe na čiju su je problematičnost upozoravali sami djelatnici i zbog voditeljice koja nije reagirala na agresiju te osobe, štoviše optužila je našu sugovornicu za unošenje nemira.

- Hrana je bila loša, ni grijanja u sobama nismo imali, a kada smo se bunili, rekli su nam da budemo sretni što imamo krov nad glavom. To je sve izazivalo razmirice i svađe i na kraju sam ja stalno bila po raportima, a na kraju i izbačena, navodi nam sugovornica i dodaje da je policiju zvala i zato što joj je jedna korisnica nekoliko puta prijetila.

- Žao mi je što je voditeljica prihvatilišta izjavila da je nekoliko ljudi moralo biti izbačeno zbog agresije. Osjetila sam se povrijeđena, iako mi nije navedeno ime, jer to naprosto nije istina. Istina je da oni zapravo podržavaju agresiju.

Ja nisam prekršila niti jedno njihovo pravilo ponašanja, a istina je i da neki dugo to rade i ništa im se ne događa. Tako u prihvatilište dolaze pod utjecajem alkohola ili droga, a osoblje to rješava na način da im samo daju tablete za smirenje. Bacili su me na hladnu ulicu bez obzira što su dobro znali da nemam gdje spavati, veli nam te dodaje da se zbog svega toga požalila i Gradu Puli, a nadležne prijavila i Državnom odvjetništvu.

Nevija Srdoč, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula, pod čijom je ingerencijom Prihvatilište, kaže da su svjesni činjenice da osobe koje dolaze tražiti pomoć i privremeni smještaj imaju različita očekivanja i razloge zbog kojih se obraćaju za pomoć. To su, navodi, osobe koje su se našle u najtežoj mogućoj životnoj situaciji iz različitih razloga.

- No, želim istaknuti da je Prihvatilište osmišljeno na način da osobi pruži sigurno mjesto da bi našla podršku i započela rješavati svoje, često nagomilane životne probleme. Ono nije zamišljeno na način da osoba može raditi što god hoće ne poštujući kućna pravila, druge korisnike, radnike i volontere, okrivljavajući druge za vlastite neuspjehe i izbjegavajući suočavanje i rad na vlastitim životnim teškoćama, pojašnjava Srdoč. (B. PETROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter