Zbog suše zabranjen ribolov na Mirni

Gornji tok Mirne gotovo bez vode (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Gornji tok Mirne gotovo bez vode (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Športsko ribolovno društvo (ŠRD) Mrena zabranilo je ribolov na zaštićenom dijelu rijeke Mirne. Zabrana se odnosi na dio korita od 16. brilje kod Cimosa, odnosno naselja Most, uzvodno do nove brane Ričina iznad Tombasina. Iznimno, za natjecateljske potrebe i malu školu ribolova u zaštićenoj zoni kod 15. i 16. brilje nedaleko od Cimosa, dozvoljen je organizirani sportski ribolov.

U gornjem toku, uzvodno od Istarskog vodovoda, vode gotovo i nema, zadržala se tek na pojedinim udubljenjima pa je ribolov zabranjen. Tajnik ŠRD-a Ferid Mačković kaže da je u trenutku donošenja ove privremene mjere, početkom srpnja, vode bilo, a u međuvremenu se korito isušilo.

"Namjera je bila zaštititi još ono malo mjesta gdje ribe uspijevaju opstati i mrijestiti se, da se izlovom ne bi smanjio desetkovan riblji fond", ističe Mačković.

Suho riječno korito u gornjem toku već je godinama uobičajena ljetna slika. Vodnogospodarska ispostava (VGI) za mali sliv Mirna-Dragonja, sa sjedištem u Buzetu, uređuje riječno korito, a protok vode ubrzan je u funkciji zaštite od poplava, ali je zato tijekom sušnih ljetnih mjeseci korito potpuno suho.

Dobar primjer kako se voda može zadržati u sušnim mjesecima je kod naselja Most gdje je prije dvije godine VGI, u suradnji s ribolovcima, izgradio betonski prag visok 25 centimetara. Svojevrsna mini brana ne predstavlja prepreku prilikom nailaska velikih voda, a kod minimalnog vodostaja zadržava vodu te time omogućava biološki minimum za opstanak ekosustava. Iskorištene su time ljeti i manje količine vode koje se u Mirnu upravo kod Mosta slijevaju iz kanala Istarskog vodovoda. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter