Zbog suše pripremale se gljive iz "dubokog"

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Na medulinskoj rivi održala se u subotu popodne "Gljivarijada Medulin 2017.", gastronomska manifestacija i natjecanje u pripremanju jela od gljiva. Natjecateljske ekipe okušale su se u pripremi obaveznog gljivarskog kotlića te jednog jela od gljiva po izboru. Ostali su gosti mogli uživati u velikom gljivarskom kotliću pripremljenom od čak 13 vrsta gljiva.

Gljive je za sve prijavljene ekipe osigurao organizator, Gljivarska udruga "Sunčanica" iz Banjola, a kako se ovogodišnje izdanje jubilarne 10. gastro manifestacije održava povodom Dana općine Medulin, u pripremi gljivarskih specijaliteta okušala se i općinska ekipa koja je pripremala košarice od palente s gljivarskim kotlićem te "medulinski kiš od gljiva". Nažalost, kuhale su se gljive iz "dubokog", s izuzetkom friških šampinjona, jer kako kaže predsjednik udruge Đino Tanković, gljiva nije bilo "ni za lijek".

- Velika je suša, lani smo na istoj manifestaciji izložili preko 50 različitih vrsta gljiva koje smo našli, no sada ih naprosto nema, kazao nam je Tanković te upozorio da vrganji koji se na tržnici u Puli prodaju kao "gljive iz Gorskoga kotara" nemaju veze s našim šumama, jer ih trenutno naprosto nema. Riječ je, tvrdi, o vrganjima iz uzgoja koji do nas preko Italije dolaze većinom iz Poljske. To se vidi, pojašnjava, i po tome da su svi vrganji iste veličine, što se, da su ubrani u šumi, ne bi moglo dogoditi. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter