Zbog suše iz Butonige izronio potopljeni mlin!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istra kao da nikada nije bila žednija nego ovog ekstremno sušnog ljeta. Dovoljno je baciti pogled na akumulacijsko jezero Butoniga iz kojeg izviruju zidovi nekadašnjeg mlina. Stara dvokatnica bila je u funkciji još prije cetrdesetak godina, a nakon što je potopljena izgradnjom akumulacije, samo je jednom izvirivala iz vode, krajem osamdesetih godina prošlog stoljeca, no ne toliko kao sada, prisjecaju se mještani susjednih sela.

U Istarskom vodovodu Buzet, koji ima koncesiju za zahvacanje vode iz akumulacije, potvrduju da je vodostaj Butonige zabrinjavajuci.

- Niža razina vode u akumulaciji Butoniga automatski se odražava i na rast njene temperature pa se ona približava gornjoj granici od 25 stupnjeva. Vodovod je, kao i u nekoliko navrata do sada, zatražio dozvolu resornog ministarstva za korištenje vode toplije od 25 stupnjeva i dobio je pozitivan odgovor za dodatna tri stupnja.

Cinjenica je da je akumulacija upravo u ovogodišnjoj ljetnoj sezoni, kada nam je najpotrebnija, na najnižoj koti. Njena donja granica korištenja, po preporuci mjerodavnih ustanova, kao što je Prirodoslovno-matematicki fakultet, je kota 34, a ona sada iznosi 34,35 i približava se minimumu, kaže direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina.

Vodovod je od PMF-a nacelno dobio suglasnost za još pola metra, odnosno da se voda iz akumulacije može koristiti do kote 33,5.

Vodoopskrba je trenutno stabilna. Potrošnja vode na podrucju djelovanja Istarskog vodovoda, koji opskrbljuje 28 istarskih gradova i opcina, ukljucujuci i kolicine koje se isporucuju Vodovodu Pula i Rižanskom vodovodu Kopar, iznosi gotovo 1.400 litara u sekundi, cime se približava maksimalnoj srpanjskoj i kolovoškoj potrošnji.

Na pitanje hoce li u ljetnim špicama doci do redukcija Šuperina odgovara da se procjenjuje da ce vodoopskrba tijekom srpnja proteci bez poteškoca, a za kasnije je teško prognozirati. Sve ovisi o tome hoce li u ljetnom razdoblju doci do oborina i o tome kakvo ce biti stanje i stabilnost akumulacije, odnosno hoce li se moci crpiti voda ispod kote 34 i hoce li ostali izvori biti izdašni barem toliko koliko su trenutno.

- Pulski bunari su zasad stabilni. Dnevna potrošnja je 512 litara, što u odnosu na lani nije drasticno povecanje. Radi se o 40 do 45 litara više, no to je zato što su presušili bunari koje koriste poljoprivrednici na svojim parcelama pa koriste vodu iz vodovoda, rekao nam je jucer direktor pulskog Vodovoda Darko Višnjic odgovarajuci na pitanje mora li Puljština strahovati od redukcija vode.

Višnjic napominje da stanje ipak nije dramaticno, a kao najgori scenarij navodi korištenje vode iz akumulacije (Butoniga) koja bi bila sanitarno ispravna, no ne i pogodna za pice.

Prognoze vremena za sljedeci vremenski period i dalje su nepovoljne. Tijekom narednog vikenda vrijeme ce biti nešto nestabilnije i neznatno svježije. Posebno se to odnosi na subotu poslije podne i noc sa subote na nedjelju.

Postoje dobri izgledi da nam se u to vrijeme dogodi neki kratkotrajan pljusak i poneka kratka grmljavinska nepogoda. Buduci da ce to sve trajati vrlo kratko, mali su izgledi da bi se u opcoj vremenskoj slici nešto znacajno promijenilo. (G. CALIC ŠVERKO, N. SOFTIC, M. Grabar)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter