Zbog suše i vrućine krenula podjela vode za zalijevanje nasada

Josip Šimunić (CROPIX)
Josip Šimunić (CROPIX)

Od danas je, zbog ekstremnih vrućina i suše, krenula podjela vode za poljoprivrednike i stočare na vodnjanskom području. Vodu osigurava Vodovod Pula, po inicijativi poljoprivredne udruge Agroturist i Grada Vodnjana, a dijelit će se svakodnevno, ujutro i navečer, osim nedjeljom, na vodocrpilištu Karpi na cesti Galižana-Fažana, kod raskrižja s Vodnjanskom cestom. Kako saznajemo, sljedeći tjedan bi mogla krenuti i opskrba vodom za područje Peroja na lokalitetu zvanom Klobuk.

Za nasade i stoku

Besplatna voda za poljoprivrednike na galižanskom području osiguravala se i u srpnju, no kako doznajemo od Bernardine Hlevnjak Pastrovicchio, voditeljice stručne službe Agroturista, za to tada i nije bilo prevelikog interesa poljoprivrednika. Zemljoradnici se prošlog mjeseca još nisu susretali s ekstremnim sušama pa su veće količine vode tada bila potrebnije stoci. Slične akcije vodnjanska je udruga pokretala i ranijih godina kada bi se ljeta pokazala nemilosrdna prema nasadima i životinjama.

- Da, masline sada već i pate, ali je voda potrebnija mladim stablima nego starijima. U ovakvoj situaciji velikih vrućina, kada je maslina u punom rodu, važnija od vode je folijarna prihrana kasno navečer. Kvalitetna gnojidba preko lista, pa sada već i s dodatkom sumpora, puno pomaže u ovakvim situacijama, poručila je Hlevnjak Pastrovicchio.

Plodovi obustave rast

Uzgajivači na Vodnjanštini, kao i diljem Istre, ovog se tjedna susreću s ekstremnim temperaturnim vrijednostima. Čujemo da je u srijedu na meteostanici u masliniku u Vodnjanu izmjeren 37,1 stupanj Celzija! Takva vrućina može se negativno odraziti na urod, pa i na urod ulika koje poslovično vole toplo vrijeme, zbog čega se gdjegod mogu naći i već smežurani plodovi, što opet ovisi o kondiciji stabala. Uobičajeno je da kod ovakvih ekstremnih vrućina plodovi jednostavno privremeno obustave svoj razvoj. Srećom, barem je maslinove muhe, koja u kolovozu ima svoj drugi let, trenutno sasvim malo.

Na Karpiju će se voda za zalijevanje poljoprivrednih kultura, kao i prema srpanjskom rasporedu, dijeliti u razdoblju od 7 do 11 sati te od 17 do 20 sati. (Z. STRAHINJA)



Podijeli: Facebook Twiter