Zbog Sulejmana i turska vlada na nogama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak 27. kolovoza ponovo počinje turski sapuničarski rat na hrvatskim malim ekranima, a vodit će se između Nove TV i RTL Televizije. I dok Nova TV donosi nastavak "Izgubljene časti", RTL će prikazati seriju "Sulejman Veličanstveni", najskuplji projekt u povijesti turske televizijske produkcije, koja je prije i tijekom prikazivanja podigla prašinu u Turskoj, a potom i u Srbiji.

Zbog tematike koja se bavi životom Turcima omiljenog vladara Sulejmana Veličanstvenog, digla se prava pobuna jer im je bilo nepojmljivo da je u prvih nekoliko epizoda predstavljen kao alkoholičar, ženskar i nemoralna osoba, kao muškarac koji je imao čak tristo žena. Organizirani su prosvjedi ispred TV kuće Show TV, kidali promotivne plakate i tražili da se serija skine s programa.

Pritisak građana je bio toliki da se čak i potpredsjednik vlade Bulent Arinc očitovao, govoreći da će se poduzeti određene mjere u vezi sa serijom. Protiv prikazivanja serije pokrenuta je i peticija, no sve je rezultiralo još većom popularnošću kako serije tako i glavnog glumca Halita Ergenca, kojeg građani na ulicama Turske pozdravljaju sa "živio kralj!".

Koliko je hajka na seriju odjeknula u svijetu dokazuje podatak da su se njome bavili ugledni listovi poput britanskog Guardiana i agencije Reuters. Tako je britanski list objavio poduži tekst pod naslovom "Sulejman Veličanstveni podijelio turske TV gledatelje zbog prikaza Sulejmanova života".

U tekstu piše da seriju u Turskoj emitira televizijska kuća Show TV koja je zbog negativnog predstavljanja povijesti i povijesnih ličnosti zaprimila preko 70 tisuća pritužbi protiv emitiranja, no gledanost je svakom epizodom dostizala nove rekorde. Naime, seriju svakodnevno gleda preko 55 posto Turaka, a u Srbiji je prosječno prati između 1,9 i 2,2 milijuna gledatelja.

No, kada je krenulo prikazivanje serije u Srbiji, pobunila se desničarska stranka Naši koja je oblijepila Beograd plakatima protiv emitiranja Sulejmana, govoreći da se prikazuje serija o osobi koja je porobila Beograd, ubijala građane i vladala zemljom.

Serija se emitira i u Makedoniji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Maroku, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a uskoro i u Njemačkoj, Francuskoj i Bosni i Hercegovini. Prava emitiranja je otkupila 61 zemlja, a prikazuje se u 44 zemlje.

Toliko zanimanje uopće ne čudi ako se zna da je riječ o seriji u čiju je pretprodukciju utrošeno preko 3,5 milijuna dolara, od toga je čak 1,7 milijuna utrošeno za izgradnju filmskog seta i replike sultanske palače Topkapi, te izradili uvjerljivi kostimi i nabavile specijalne digitalne filmske kamere. Pripreme su trajale pune tri godine, a godinu dana prije nego je pala prva klapa glavnu ulogu dobio je Halit Ergenc, turski glumac kojeg je hrvatska publika zavoljela kao Onura u "1001 noći".

I dok na RTL Televiziji kreće prva sezona, u Turskoj teku pripreme za snimanje treće. (Ana BRAŠKIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter