Zbog straha od terorizma, otkazan vatromet u Bruxellesu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlasti u Bruxellesu, prijestolnici Belgije i središtu institucija Europske unije, otkazale su u srijedu navečer tradicionalni novogodišnji vatromet u središtu grada zbog straha od terorističkih napada.

"Zbog okupljanja velikog mnoštva ljudi nije moguće sve kontrolirati. Zajedno s ministrom unutarnjih poslova odlučili smo odustati od organizacije proslave u četvrtak navečer", rekao je gradonačelnik Bruxellesa Yvan Mayeur.

Otkazan je tradicionalni vatromet i glazbeni program na Silvestrovo navečer, dok kafići i restorani ostaju otvoreni.

Međutim, prema belgijskim medijima, polovica restorana u središtu Bruxellesa odlučila je zatvoriti vrata zbog slabog interesa gostiju.

Prošle godine na središnjem gradskom trgu u Bruxellesu Novu je godinu dočekalo oko 100.000 ljudi, a ove godine se procjenjuje da će ih biti dvostruko manje - oko 50.000.

"U središtu  grada sutra navečer bit će raspoređene jake policijske snage. To ne znači da će sve biti zatvoreno. Restorani, barovi, privatne zabave omogućit će zabavu", rekao je gradonačelnik Mayeur i dodao da je bilo teško donijeti takvu odluku jer s jedne strane ne treba podleći strahu od terorizma, a s druge se mora voditi računa o sigurnosti građana.

U Belgija i u Bruxellesu gdje su sjedišta europskih institucija i NATO-a je krajem studenoga bio proglašen treći stupanj terorističke prijetnje, što je za jedan stupanj ispod najviše razine. 

Policija je i u srijedu pretresla nekoliko lokacija na području Bruxellesa, a jedna je osoba privedena u sklopu istrage o terorističkim napadima od 13. studenoga u Parizu.

Policija je pretresla jedan stan u Molenbeeku, u kojem je navodno boravio Salah Abdeslam nekoliko dana nakon pariškog atentata. Salah Abdeslam je jedan od organizatora terorističkih napada u Parizu i još je u bijegu.

Policija je također pretresla nekoliko lokacija u četvrti Laeken, a te akcije nisu u vezi s istragom pariških napada, nego s terorističkim prijetnjama u samome Bruxellesu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter