Zbog Starog Jadrana Dean Pauletić podnio ostavku na sve funkcije

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Sedma sjednica Gradskog vijeća Poreča, održana sinoć, neočekivano je počela ostavkom Deana Pauletića (IDS) na funkcije predsjednika vijeća i predsjednika gradske komisije za raspolaganje imovinom veće vrijednosti. Razlog tomu, kako je sam pojasnio, jest najavljeno poništenje natječaja za staro nogometno igralište Jadran, a što je u nastavku maratonske sjednice, na kojoj je usvojen i proračun za iduću godinu, uz burnu raspravu i prihvaćeno. Pauletić je svoju odluku obrazložio nastalom situacijom oko natječaja za prodaju te atraktivne parcele u centru grada, o čemu su se zadnjih dana vodile brojne i žestoke, politički "obojane" polemike i prepucavanja.

Nepovratna šteta

- I dalje sam mišljenja da će poništenjem natječaja gradskom proračunu biti učinjena direktna i nepovratna financijska šteta. Tvrdim da je bankovna garancija tvrtke Viking Mrak (na natječaj su pristigle dvije ponude op. a.) apsolutno u skladu s uvjetima natječaja. Ponuda je najbolja i skoro sedam milijuna kuna veća od procijenjene vrijednosti. Zbog ovakvih situacija država tone, mladi odlaze a ozbiljni investitori bježe. Temeljem mog stava, slobode razmišljanja i govora podnosim ostavku na svoje funkcije, obrazložio je Pauletić.

Zbog nenadano obezglavljenog parlamenta vijećnici su se brzo morali posložiti što i kako dalje, pa je riječ preuzeo tajnik Vijeća, pravnik Božo Jelovac koji je pojasnio što im je po poslovniku činiti, a kasnije je dobrim dijelom i vodio sjednicu. Onda je Mario Ritoša (HSU) kao potpredsjednik vijeća preuzeo Pauletićevo mjesto i dao njegovu ostavku na raspravu. Kako se nitko nije javio za riječ, uz 16 za i jednim suzdržanim glasom prihvaćena je ostavka, čemu je prethodila stanka koju je zatražio Klub IDS-a. Onda je oporba za novog predsjednika Vijeća predložila nezavisnog Maurizija Zennara, da bi potom još jednu pauzu u ime kluba vijećnika IDS-a i HSU-a zatražio Adriano Jakus. Vijeće je u nastavku s deset za, šest protiv i jednim suzdržanim odlučilo da se ne bira novi predsjednik, nego da se to ostavi za idući put. Zatim je tajnim glasanjem za v. d. predsjednika vijeća, do izbora novog, izabran Mario Ritoša, koji je imao više glasova od Zennara.

Poništen natječaj

Nakon iscrpljujuće rasprave u kojoj je bilo i teških riječi i još jedne pauze od gotovo pola sata, koju je opet zatražio Klub IDS-a, s deset glasova za, te oporbena tri suzdržana i tri protiv, među kojima je bio i Pauletićev glas, poništen je natječaj za prodaju "Starog Jadrana". Pročelnik Đulijano Petrović, čiji je odjel prozvan da natječaj nije bio dobro odrađen, detaljno je iznio kronologiju i tko je odredio da je bankovna garancija Viking Mraka bila nevaljala. Budući da je, kako je rekao "u medijskoj utakmici" prozvan, ustvrdio je da se kao službenik u cijelom postupku strogo držao zakona. Potom su oporbenjaci Slavko Fornažar (HNS) i Goran Gašparac (SDP) istaknuli da su kao vijećnici bili loše informirani, odnosno da nisu dobili svu natječajnu dokumentaciju na uvid na temelju koje bi mogli donijeti tako značajnu odluku, te tražili da im se objasne nepravilnosti. Spomenuli su i mogućnost skupe tužbe protiv Grada. Gašparac je stoga predložio da se odgodi odluka o poništenju, da se još jednom provjeri bankovna garancija i da im se dostavi obrazloženje zašto je nevaljala. Zennaro je pitao tko je angažirao drugi odvjetnički ured za mišljenje, budući da Grad ima službeni tim odvjetnika s kojima ima ugovor. Gradonačelnik Loris Peršurić kazao je da Grad nije, da ne zna tko jest ni tko su ti drugi odvjetnici. U raspravu se uključio i Pauletić koji je rekao da je on iz svog džepa angažirao drugi odvjetnički ured koji mu je pak rekao da je bankovna garancija apsolutno u skladu s uvjetima natječaja.

- Ja sam ih angažirao, jer ja potpisujem dokumente i želim biti siguran u ono što potpisujem i da pritom štitimo interese Grada. Nakon toga moje je mišljenje bilo u koliziji s onim gradske uprave i zato sam dao ostavku, riječi su Pauletića.

Proračun od 256 milijuna kuna

Uz 11 glasova za i pet protiv izglasan proračun za 2018. godinu u visini od 245,6 milijuna kuna. Pročelnik za financije Darko Saftić pročitao je amandmane, bilo ih je 19, od kojih su svi oporbeni odbijeni. Jedino su dva amandmana SP-ovca Gašparca djelomično prihvaćena, a u cijelosti su prihvaćeni samo oni koje su dali IDS-ovci i gradonačelnik. Opozicijski su se vijećnici pobunili i zatražili glasanje, koje nije bilo u njihovu korist. HDZ-ovac Dražen Prgić je stranku na vlasti optužio da je socijalno neosjetljiva, jer opet nisu prošli njegovi zahtjevi za besplatnim udžbenicima za školarce, plaćanje prehrane svoj potrebitoj djeci u osnovnim školama te poklon paketi za novorođene bebe. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter